Средният пръст – история на жеста

  • Сподели:
Средният пръст – история на жеста

През 1415 г. в битката при Аженкур между французи и англичани, французите предчувствайки победата си заплашвали, че ще отрежат средния пръст на всеки взет в плен англичанин. Защо точно средния пръст?

Като ги лишат от средния пръст, английските стрелци никога повече няма да могат да стрелят с лък. Тук трябва да кажем, че английският лък се прави от тисово дърво, а самата стрелба с лък наричали "скубане на тис" (pluck yew), пише tafim.com.

Англичаните обаче неочаквано победили в битката при Аженкур. Тогава започнали да се присмиват над поразените французи, като им показвали среден пръст, с думите "победата е за нас, ние и занапред ще продължаваме да скубем тиса".

С времето фразата pluck yew, която била достатъчно сложна за произнасяне, била опростена - "p" заменили с "f", а  "yew" с "you". Така се родила знаменитата фраза fuck you.

Сега вече е ясно защо изразът fuck you се използва в съчетание с показване на среден пръст.

Французите също имат свой фалически поздрав. Нарича се bras d’honneur (ръка на честта) и при него с дланта на едната ръка се удря по свивката на лакътя на другата.

Източник: berbim.info