цветно

Стрии: как да се отървем

Снимка: pixabay.com / Wokandapix

Стриите са разкъсвания (подкожни кръвоизливи), които с времето зарастват и биват заместени със съединителна тъкан. В началото имат червен или лилав цвят, но с времето изсветляват. При докосване може да се почувстват като лека изпъкната ивица или вдлъбнатина.

Могат да се появят навсякъде по тялото, но най-често това се случва на места, където се складират големи количества мазнини, а те са: корема, гърдите, ръцете, гърба, бедрата и около слабините, задните части.

Стриите се появяват в дермата, средният еластичен тъканен слой, който помага на кожата да запази формата си.

Възможността на кожата да се разтяга (нейната еластичност) е основен фактор къде биха се появили те и в каква посока ще се движат.

Не винаги, но особено при развитие, могат да доведат до парене и сърбеж. Не представляват здравословен риск, нито се компрометира възможността на тялото да функционира нормално и да се възстановява.

Не винаги, но особено при развитие, могат да доведат до парене и сърбеж. Не представляват здравословен риск, нито се компрометира възможността на тялото да функционира нормално и да се възстановява.

Смята се, че над 70% от жените, които са били или са бременни и 40% от подрастващите тинейджъри имат стрии.

Бързи факти за стриите

- Стриите са много често срещани.

- Рядко са признак на сериозен медицински проблем.

- Обикновено са безболезнени.

- Стриите обикновено се развиват при бременност, пубертет, рязка промяна в килограми или хормонална терапия.

- И двата пола са засегнати от стриите, 70% от момичетата и 40% от момчетата по време на пубертета.

- Няколко изследвания включително и най-голямото правено до сега показват, че какаовото масло няма ефект върху вече съществуващи стрии.

- Терапията с лазер има доказан частичен ефект в борбата със стриите.

- Най-доброто време за лечение е в начален стадий (червеникав етап).

- Микс от кромид лук и хиалуронова киселина могат да помогнат според проучване, където засегнати са използвали гел с подобен състав в рамките на 12 седмици.

Какво причинява стриите?

Основна причина за появата е разтягането на кожата. Стриите може да са по-екстремни, ако явлението е съчетано с дехидратирана кожа. Хората със суха кожа са по-предразположени към образуването им.

Примери за случаи, в които често се наблюдава поява на стрии, са бързо повишаване или понижаване на теглото (мускулна маса и/или мазнини), бременност – най-вече съчетана с кортикостероидни кремове и лосиони или орални стероиди, пубертет.

Други фактори, които може да окажат сериозно влияние според проучване върху жени, които са родили са: ниска възраст на майката, висок процент мазнини, покачване на теглото с над 15 килограма.

Също така съществуваща лична или фамилна история със стрии, процедури за оголемяване на бюста, Синдром на Марфан, Синдром на Кушинг и други генетични заболявания.

Медицинските състояния Синдром на Марфан и Синдром на Кушинг могат да доведат до развитие на стрии. Синдромът на Марфан е генетично заболяване, което причинява слабост и намалена еластичност в телесните тъкани.

Синдромът на Кушинг може да предизвика стрии, тъй като състоянието включва свръх производство на хормона кортизол (познат още като хормон на стреса). Това може да доведе до бързо покачване на теглото, особено в корема.

В допълнение прави кожата тънка и по-податлива на наранявания, белези и инфекции. Среща се три пъти по-често при жени, отколкото при мъже, но може да бъде успешно лекуван в повечето случаи.

Понякога при продължителното или неправилно употребяване на кортикостероидни кремове и лосиони, които се използват за лечение на кожни заболявания и екземи, може да се предизвика появата на стрии чрез намаляване нивата на колаген и изтъняване на кожата.

Последният стадий на стриите е белег, характеризиращ се със загуба на колаген. Колагенът е ключов протеин в цялото тяло, предоставящ сила и омекотяване в различни области, включително и кожата.

Методи за превенция на стрии

Най-добрият начин да се намали вероятността от получаване на стрии е като се поддържат здравословни килограми. Резките и бързи промени в теглото чрез агресивни диети не само са сериозна предпоставка, но и в повечето случаи са нездравословни.

По време на бременност е неизбежно да се качат килограми в кратък период от време, но все пак има как да се окаже контрол до някаква степен чрез хранителен режим и упражнения. Това не само ще намали шанса за поява на стрии в пъти, но и ще е здравословно за бременната и нейното бебе.

Метод за превенция 1 - хидратиране чрез вода

Една от основните причини за появата на стрии е суха кожа или дехидратиране. Пиенето на достатъчно вода може да подобри еластичността и да има благоприятен ефект. Зависи от организма, но под достатъчно вода обикновено се има предвид над 3 литра.

Снимка: pixabay.com/en/users/Comfreak

 Какво работи при лечение на стрии?

Много кремове, мазила и други козметични продукти претендират, че работят при лечение на стрии. Докато те не биха навредили и може да има полза при предотвратяване появата, въпроса при лечението им седи по по-сложен начин.

Тук са описани опции за лечение, които са подкрепени с научни изследвания и действително имат потенциала да подобрят вида на стриите.

Третиноин

Във фармацевтиката, има някои изследвания, които показват, че третиноина (активна съставка в продукта Retin-A), може да има положителен ефект върху стриите.

Типичното очаквано подобрение е около 20%, което не е особено вълнуващо, но може да си струва усилията и разходите за някои.

Третиноинът не може да се използва по време на бременност, а също така има противопоказания, ако бъдещата майка възнамерява да кърми бебето си.

В едно проучване е доказано, че третиноинът е успял да намали дължината на стриите с 14%, а ширината с 8% след 6-месечно лечение.

Третиноинът също спомага за възстановяването на колаген, който прави стриите да изглеждат повече като "нормална" кожа.

При лечение с продукти, съдържащи третиноин е желателно да се ограничи излагането на слънце, тъй като кожата става по-податлива на изгаряне.

Лазерно лечение на стрии

Проучванията са проведени с използването на интензивна пулсираща светлина (IPL) и с импулсни матрични лазери (PDL), излъчващи 585 нанометра (nm) светлина.

Резултатите след пет сесии са били обобщени като имащи клинично подобрение. След микроскопски анализ е доказано подобрение при дължината, дълбочината и оцветяването на стриите.

Пилинг

Серия от химически пилинги също може да са от полза. Пилинг с трихлороцетна киселина (ТСА) може да подобри външния вид на стриите, когато се използва в подходяща концентрация (обикновено 20% TCA). Прилага се от дерматолог или специалист в областта с използването на такъв вид пилинг.

Тъй като трихлороцетната киселина има възможност да проникне по-дълбоко от някои други видове пилинги се смята, че има и по-голяма способност да стимулира производството на колаген и еластин.

Общи съвети за стриите

1. Приемайте непреработени храни с високи хранителни стойности. Така кожата ще получава нужните хранителни вещества, за да се възстановява и да се поддържа здрава.

2. Пийте достатъчно вода (над 2 литра дневно), при дехидратиране кожата губи еластичността си. Поддържането на здравословно тегло също оказва добро влияние.

3. Тонизирани мускули или мускулната маса биха спомогнали стриите да изглеждат по-добре. Също така здравословно и планирано намаляне на теглото.

4. Без хирургическа намеса на практика е невъзможно да се премахнат напълно, тъй като те са разкъсвания/белези в средната част (дермата) на кожата и са резултат от заздравителния процес.

5. Вероятно е излишно да се заделят пари за хирургически процедури, преди да се обърне внимание на физическа актиновст, здравословно тегло и здрава кожа, защото е възможно да се появят нови стрии.

6. За по-стари стрии може да използвате слънцезащитен крем с фактор 60 или по-висок. Тен комбиниран със слънцезащитен крем фактор 60 може да подобри вида на стриите (разликата между здравата кожа и засегнатата от стрии да намалее).

7. Винаги проверявайте съставките преди прилагането на нов продукт. Това е особено важно по време на бременност или кърмене. Ако не сте сигурни, консултирайте се с лекар.

8. Повечето лечения имат частичен или незадоволитен ефект според всички изследвания и проучвания на които попаднах. Бъдете реалисти в очакванията си.

9. Някои кремове и процедури може да предизвикат алергии или наранявания, така че трябва добре да прецените рисковете и до колко си заслужават.

10. На няколко пъти попаднах на коментари, където се споделя, че изпозлването на вазелин сутрин и вечер е спомогнало за подобряването вида на стриите. Дори без лечение и взимане на мерки може да се очаква избледняване на стриите с времето.

Стрии при бременност

Стрииите, които възникват при бременност са специфично увреждане на кожата. (наричат се striae gravidarum). Механичното разширяване и бързо развиващите се области на тялото по време на бременността (като корема, гърдите и бедрата) са най-често свързани с образуването на стрии.

Някои учени предполагат, че релаксин и естроген, в съчетание с по-високи нива на кортизол по време на бременност може да доведе до натрупване на мукополизахариди, което от своя страна увеличава абсорбацията на вода в съединителната тъкан, която става изключително податлива на разцепване под механичен стрес.

Има връзка между процента подкожни мазнини на бременната и честотата и тежестта на изразяване на стриите. Също така по-млади жени са под по-голям риск да развият стрии по време на бременност.

Честотата и тежестта на стриите може да варира. По общи данни между 50 и 90% от жените развиват стрии свързани с бременността, отчасти резултат на нормалните хормонални промени, а отчасти се дължи на разтягане на кожните влакна.

Много жени, които развиват стрии при първата бременност, не получават други по време на късните бременности. Генетичните фактори като фамилна история също изглежда, че имат влияние върху стриите.

Изследвания показват, че участъци от кожата, които се подлагат на по-голямо механично разтягане, реагират по различен начин на хормонални сигнали от естрогени, андрогени и глюкокортикоиди. Това е така, защото при такива условия клетките на кожата изпитват и по-голяма хормонална чувствителност.

В едно малко проучване върху 8 души със стрии и 8 без, естрогенните рецептори са били два пъти по-концентрирани в кожата на тези с белези.

Заключение

Нещата се свеждат до това най-вече, дали едно лице е генетично предразположено към развитие на стрии или не.

Изводът, който може да се направи от гледна точка на локалното лечение е, че би имал ефект при превенция или в по-ранни фази, но тъй като стриите се намират в дермата (средния слой на кожата), повечето мазила и кремове нямат възможност да проникнат толкова дълбоко и да имат задоволителен ефект.

От друга страна, ако вече има наличие на стрии, продукти за локално лечение, съдържащи третиноин имат най-сериозен доказан ефект. Третиноинът не може да се използва по време на бременност, а също така има противопоказания, ако бъдещата майка възнамерява да кърми бебето си.

Единственият начин да се отстранят стриите на 100% е с хирургическа намеса, но преди това е важно да се обърне внимание на физическа активност, здравословно тегло и здрава кожа, защото е възможно да се появят стрии отново.

Още един извод, който може да направим е, че трябва да обръщаме повече внимание на нещата, върху които имаме контрол, вместо да се вманиачаваме върху тези, над които не може да се направи нищо или прекалено малко.

Още от Станимир Михов може да прочетете в stanimirmihov.com.

Мисъл на деня