Тайните на фенг шуй: Какво ни отнемат излишните вещи в дома?

  • Сподели:
Тайните на фенг шуй: Какво ни отнемат излишните вещи в дома?

Във фенг шуй бъркотията от натрупани излишни вещи или т.нар. clutter всъщност се равнява на ниска вибрация, застояла или блокирана енергия, която само краде от вашата жизнена енергия. А всъщност с прости думи това са всички вещи, които не използвате в определен период от време, не харесвате или няматe функционално място в дома си за тях.

Съвсем просто е - започнете да ги изполвате, харесвате или просто ги подарете или изхвърлете. Всичко, което ни заобикаля създава история в подсъзнанието ни, а тоест блокира пространство за нови и креативни идеи. От друга страна отнема от позитивната ни енергия и това ни изморява повече вкъщи, където би трябвало да релаксираме.

Нашият дом е жив организъм и всяка стая кореспондира с определен орган в човешкото тяло. Ако не се грижим за дома си, означава, че сме немърливи и със здравето си. Понякога разчистването на една единствена стая може да бъде повратна точка в разрешаването на здравословен проблем, който ни мъчи. По-долу ви представям всяка една от стаите в дома и как си вредим, ако я затрупваме с неизползваеми вещи и живеем в бъркотия.

- Кухнята е храносмилателната система на дома. Тя винаги се свързва с изобилието в едно семейство и как усвояме и преработваме не само физическата храна, но и нашите емоции и чувства. Ако имаме затрупване на кухнята с излишни и неизползваеми вещи, посуда, загнила храна в хладилника и т.н., ние запушваме нашия източник на живот и прехрана, буквално и преносно.

Също означава, че се изолираме да получаваме изобилие от външни източници, защото просто не създаваме пространство за такова. Почистването на кухнята отваря пространство да получим подкрепа от околните и да си създадем добър душевен комфорт, а много често разрешава хронични проблеми със стомаха, които ни мъчат.

- Холът и трапезарията са помещенията, в които развиваме връзката помежду си в семейството. Затова тези стаи отговарят на социалния ни живот и начин, по който градим и се справяме във връзките си – лични и професионални.

Ако тук има претрупване от излишни вещи, може човек да живее в изолация, да има нехармонични взаимоотношения с близките си хора. Огледайте се в хола и той ще ви каже много за връзката ви с хората и в каква светлина се представяте.

- Коридорите са не по-малко важни, защото са артериите на дома. Няма нужда да уточнявам до какво води запушване на коридора с clutter или на артериите в човешкото тяло. На психо-емоционално ниво затрупаните коридори са като задръстване на магистралата – блокираме всякаква жизнена енергия и нови възможности да стигнат до важните стаи в дома и в живота ни.

Ако се чувствате объркани в живота, на кръстопат между важни решения или в задънена улица без разрешение на проблема – просто започнете с разчистване на коридора си.

- Банята е мястото, което още от древни времена е била помещение за извършване на сакрални ритуали. Как подържаме и се отнасяме с нашата баня говори как се грижим за себе си и колко висока е личната ни себеоценка.

Подредете банята си, за да бъде едно място на спокойствие и красота, където да извършваме сутрешните и вечерните си ритуали – изчистете излишните вещи и ги заменете с ароматни свещи, свежи цветя и красиви аксесоари.

- Любимата ни спалня - ако е затрупана от куп неизползваеми вещи или предмети, чието предназначение не е за спалня – като спортни уреди, телевизори, кино системи и т.н., може това пространство да не е приветливо за почивка. Ако не се наспивате бързо и с лекота, определено има какво да отстраните още от вашата спалня и да оставите пространство за свежа енергия и интимност.

Хаосът в най-интимната ви стая носи стрес в интимните отношения и пречи на физическия релакс на тялото. Проветрявайте всяка сутрин след и вечер преди лягане.

- Clutter в мазето или на тавана създава усещане да бъдеш под постоянно напрежение. Човек трудно може да бъде оптимистичен, ако толкова много неща "му висят на главата". Поколения наред и история от нашите предци, събрана в кашони, тегне над пространството, в което живеем и го затормозява.

- Излишни вещи и хаос в гаража се свързва с ограничение на нашата подвижност и мобилност. Прави ни дори по-малко гъвкави в решенията си и мисленето ни изобщо. Също засяга и нашата независимост, тоест по-голяма бъркотия = по-лесно развиваме зависимост към хора, вещи, вредни навици.

- Центърът на всеки дом е неговото сърце, затова е изключително важно да не го затрупваме с излишни боклуци и да спираме притока на енергия към центъра и от него към отделните стаи. Защото това с времето създава здравословни сърдечни проблеми, както и емоционални сърдечни в любовта.

И сега след като знаете всички тези детайли за дома си, просто бъдете смели, вдишайте дълбоко и скачайте смело в голямото разчистване. Защото това ще промени живота ви в толкова голяма степен и то позитивно, че с удоволствие ще разчиствате след това нови и нови пространства.

1. Започнете с почистването на пространството около входа, което ви посреща, влизайки в дома.

Ако всеки ден, влизайки вкъщи, ви се налага да подритвате някой друг кашон с "безценни" боклуци, колекция обувки от четири сезона един след друг, а на закачалката ровите половин час, за да издърпате необходимото яке, защото там е закачен на показ половината гардероб. Да не говорим, че пред входната врата се търкалят безразборно стари обувки, бебешка количка, колело, саксии с цветя, а може и един куп неща, които уж щяхте да изхвърляте преди около... май бяха 6 месеца вече.

Е, ако се припознавате дори в част от тази картина, имате доста хаотична среда, която ви посреща и още с прекрачването на дома енергията ви спада от негативната енергия на претрупани и стари вещи. Опитайте се да организирате това пространство максимално чисто и подредено.

Ако наистина имате много обувки - помислете за шкаф или етажерка. Сложете позитивен надпис, който да ви посреща и усмихва. Променете енергията и моментално ще усетите разлика в начина и нагласата, по който ще се чувствате всеки ден, влизайки през входната врата.

2. Почистете стаите, в които прекарвате най-много време в дома си.

След като сте създали позитивна поздравяваща атмосфера, запретнете ръкави за стаите, в които прекарвате най-дълго от времето си в дома - без значение дали това е хол, кухня, трапезария или спалня. Всичко, което не служи в своето предназначение повече от 5-6 месеца, да не говорим години, е затлачваща енергия. А мисълта "Може би ще ми потрябва един ден" е илюзията на ума да създава една фалшива сигурност, която искаме да имаме в живота си, за да бъдем спокойни.

Всъщност гарантирам, че тези излишни и неизползваеми вещи няма да ви потрябват повече, вие дори няма да се сещате след време какво сте подарили или изхвърлили. Но също така гарантирам, че разчистването ще създаде пространство за нови, по-модерни и любими вещи или дори за преживявания в живота ви. Защо тогава стискате миналото? Не искате ли да ви се случват нови и хубави неща? Продължавайте с разчистването...

3. Разчистете всичко, което не ви харесва.

Огледайте се и помислете кое в дома не ви харесва. И си задайте въпроса защо продължава да седи там и да ви подхранва едно вътрешно чувство на недоволство. Защото всички предмети, които не харесваме, само засилват негативната енергия, а просто може да ги подарите на някого, който ще ги хареса. Ако ги пазим усърдно, подхранваме само и единствено негативния си фокус в живота.

4. Разчистете всички вещи, които са счупени или не заслужават да бъдат поправени изобщо... и въпреки това е толкова трудно да се разделим с тях.

Счупеното носи щастие... в акта на самото счупване и мисълта за това вярване. От там нататък счупената вещ, изложена гордо като експонат на музей, седи и привлича "счупена" енергия в дома ни – конфликтни връзки, раздели, понякога дори здравословно може да доведе до счупване на крак, ръка. Особено ако сте заобиколени от много подобни вещи.

Помислете бързо дали си заслужава да я поправите и ако да - действайте. Ако не - с благодарност пуснете тази вещ извън дома си, тя вече е свършила своето предназначение във вашия живот.

5. Почистете всички вещи, които ви напомнят за болезнена връзка, болезнена раздяла или минал провал.

Ако все още погледът ви се спира на такива вещи – да, вие сте мазохист. Защото ежедневно връщате мозъка си в това болезнено за вас събитие и го преживявате тихо и неусетно. Но всеки ден то ви настройва на вибрацията на тази болка или провал.

Знам, че много неща пазим усърдно под наслова "сантиментална стойност". Но понякога тази сантиментална стойност ни зарежда с негативна енергия и също така продължава да ни държи завързани назад към миналото.

Освободете се от тези вещи (което понякога дори значи да запечатате в кашон и приберете в някой гардероб или мазе, но не и да виждате постоянно) и освободете пространство за всички нови преживявания, които чакат пред входната ви врата. Просто няма място къде да се настанят. Направете им го.

И накрая, когато като уморени герои от война влачите последните чували с боклук, вече сте освободили достатъчно пространство за новото в живота. И както всяко негативно нещо, което изчистваме от живота си – емоция, вещ, връзка – отваря много ново пространство и е важно да го запълним с позитивна енергия.

Така че като приключите с голямото разчистване, подкрепете дома си в позитивна посока с любима и хубава музика, с ароматизиране с етерични масла и аромат на домашно приготвена храна, съберете се с приятели на вечеря и изпълнете пространството със смях и радост. И честито! Вашият дом е готов да ви поднесе нови преживявания и възможности!

Източник: Indiaproperty.com / Превод: Пламена Стефанова за HighViewArt.com