Техника за освобождаване от гнева и недоволството

  • Сподели:
Техника за освобождаване от гнева и недоволството

Понякога не можем да изразим емоциите си директно

Тази техника е идеална за освобождаване от гнева и недоволството, които вероятно изпитвате спрямо определен човек, но не можете да дадете воля на чувствата си пред него. А понякога е просто неуместно да се показват подобни чувства.

Например не можете да крещите на шефа си, независимо до каква степен сте му ядосани. Не винаги можете да кажете на любимия или приятеля си какво всъщност чувствате, защото могат да се засегнат и обидят. А може би човекът, който ви е ядосал, се е преместил на друго място или си е отишъл от този свят.

Чувството обаче си остава, гризе ви отвътре и причинява стрес, гняв, недоволство и постоянно напрежение. В случаи като тези е повече от необходимо се разтоварим от отрицателните емоции, така ще опитайте описаната по-долу техника.

Метод

1. Намерете някое помещение или място, където никой няма да ви безпокои за известно време и където знаете, че можете да вдигате колкото си искате шум, без да стряскате съседите!

2. Вземете един стол или възглавница, които ще представляват човека, с когото всъщност искате да говорите: шефа ви, любимия или любимата, съпруга или съпругата, детето, майка ви или баща ви, съседът, Бог, сляпата случайност или който и да е причинителят на не напускащите ви емоции.

3. Поставете възглавницата срещу себе си и излейте всичко, което ви тежи на сърцето. Затворете очи, ако така ще ви бъде по-лесно да си представите, че на мястото на възглавницата е обектът на вашия гняв.

Може би в началото ще се държите разумно, но има и вероятност веднага да се нахвърлите ядно върху него. Няма значение как ще започнете, просто дайте воля на гнева си.

Тук никой няма да ви съди, нито ще използва думите ви срещу вас.

В началото човек нерядко се чувства като глупак, но продължавайте без много да му мислите в същия дух и ще се убедите, че не след дълго всичко ще излезе навън. Отпуснете се. Наистина можете да излеете душата си.

Викайте, крещете, ругайте, тропайте с крака, говорете несвързано без да се притеснявате. Използвайте всички обидни думи, които иначе не бихте посмели да изречете в лицето на въпросната личност.

Ритайте възглавницата, ако така ви се иска, мятайте я, скачайте върху нея. Изпаднете в бяс. Изливайте яда си, докато почувствате, че всичко вече е казано и че няма какво повече да направите.

4. Щом приключите, сменете местата си. Застанете на мястото на възглавницата и си представете, че сте обектът, срещу когото е бил отправен вашият гняв.

Затворете очи и отговорете на обвиненията от позицията на този човек. След като той си каже думата (чрез вашите уста), върнете се на мястото си и вижте дали има какво да му отговорите.

5. Сметете си отново ролите и карайте така, докато почувствате, че вече всичко е казано и изразено.

Резултатът

Сигурно ще се изненадате от начина, по който се чувствате след това. Много хора усещат прилив на енергия, все едно че са скъсали язовирна стена. Други са уморени, но неимоверно облекчени, на трети им се плаче.

Възможно е да сте извадили на бял свят по-дълбоки чувства, които сте таили към този човек, например съчувствие, опрощение, любов. А може би още чувствате гняв.

Но във всеки случай енергията, насочена към потискане на емоциите, вече е освободена и ви обзема чувство на отпуснатост и облекчение, че всичко е успяло да излезе навън.

Ефектът е, че сте се разтоварили от емоциите по напълно безопасен начин, вместо да ги оставите да се натрупат и избухнат с пълна сила в реалния живот. Но ако все пак усещате, че не можете да се справите с прекомерно силните си емоции, обърнете се към специалист, за да проникне в тях на по-дълбоко ниво.

Но междувременно този прост метод върши работа при повечето хора, които потискат чувствата си в обичайни житейски ситуации.

Още от автора:

Книга "Как да управляваме емоциите си“

Медитация 16: За чудеса

Медитация НЛП 21: За щастие

Медитация 26: За самочувствие

Медитация 18: За вътрешни ресурси

Медитация "Вътрешно дете"