Токсичните хора в нашия живот

  • Сподели:
Токсичните хора в нашия живот

Всеки се е сблъсквал с тях – безпардонни, арогантни, с отчайващо високо самочувствие без покритие и постоянна нужда от внимание. Хора, на които не им пука особено за другите, и при които не можем да говорим за елементарна емпатия.

Основно те биват три типа: нарцисист, социопат и психопат. Интересно е как качествата им се преплитат и градират, за да изградят един много тъмен образ на личност, която не заслужава място във вашия живот. Ето как да ги познаете.

Нарцисистът се отличава с грандиозно чувство за собствената си значителност. Той винаги иска да е център на внимание и адмирации. Често ревнува от другите и смята, че те му завиждат. Във връзките си с хората той задължително трябва да има лична изгода. Като цяло нарцисистът осъзнава какъв е в действителност и как това се отразява на хората около него и реално погледнато той може да се промени, но просто не иска.

Токсичният човек използва няколко манипулативни тактики, за да постигне своите цели с хората. Първата от тях е редовното отричане или извъртане на истината. Изрази като "Това не се е случвало, измисляш си", "Ти си луд/а" редовно присъстват в неговия речник. Дори да представите солидно доказателство, той ще намери начин да се измъкне като започне да ви обвинява за съвсем други ваши прегрешения.

Любимата му, макар и рядко осъзната манипулативна тактика, е да проектира своите недостатъци върху другите. Това се случва, защото нарцисистът отказва да признае дори пред себе си, че нещо не е наред в неговата личност. Така например, ако той е болезнено ревнив, много е вероятно да ви изкарва такъв/такава при всеки удобен случай.

При несъгласие с неговата гледна точка по определена тема, нарцисистът ще ви компрометира, обърка и фрустрира до степен, в която ще се почувствате виновни, че имате собствено мнение за нещата. Той обича драмата и винаги клони към генерализация на случая, омаловажавайки конкретиката на ситуацията. Ако директно кажете на нарцисист, че неговото държание е неприемливо, той по-скоро ще се опита да избяга от проблема като ви нарече прекалено чувствителен или вечно недоволен, отколкото да намери решение. Все пак, най-добрата защита е нападението.

Когато покажете по-силна емоция или изразите различна от неговата гледна точка, нарцисистът ще ги приеме като ваш недостатък и доказателство за вашата ирационалност. Вашите мисли и емоции относно неговото държание не само ще бъдат обявени за невалидни, но също така той ще успее да вмени във вас чувство на вина за това, че сте ги изразили. Нарцисистът е убеден, че знае какво мислите и чувствате, прави си заключения и действа според тях без оглед на обективната истина. Едно от най-жестоките му качества е именно безпардонността за собствените действия.

Друга характерна черта на нарцисистите и социопатите е да омаловажават вашите постижения. Така, освен че поставят винаги по-висока летва, която да бъде достигната, те оправдават своето постоянно недоволство от вас. Ако сте по-независими, ще кажат, че сте студени във връзката ви и не им обръщате достатъчно внимание. Ако пък се промените и ги сложите в центъра на вселената си, ще ви нарекат лепка и ще искат от вас лично пространство.

С една дума непрестанно ще ви карат да печелите тяхното одобрение без оглед на това колко абсурдни и противоречиви могат да бъдат техните причини за негодувание. Освен това ще насадят у вас постоянно чувство на маловажност и слабост независимо дали успявате да им угодите или не.

Постоянното поставяне на условия и искания е коронен номер при токсичните хора. Ако не направите това, което искат, ще си носите последствията. Те се опитват да насадят страх у вас при несъгласие и често поставят ултиматоми - така ви контролират според своите нужди. Въпреки това пред хората ще се представят като жертви, а вас - като агресори.

В любовта токсичните хора ще издигат вашите качества на пиадестал толкова дълго, колкото е необходимо, за да са сигурни, че вече сте влюбени и имат контрол над вас. После ще започнат да ви обиждат и омаловажават за същите неща, които довчера са "обожавали" у вас. Ще ви се представят като много мили и много състрадателни, за да спечелят вашето доверие, дори ще парадират с това колко са добри и верни, но всичко това е тяхната маска за постигане на целта, която в определен момент ще падне. Затова забавете темпото и опознайте човека добре – вярвайте повече на действията, отколкото на думите.

Токсичните хора обичат да въвличат трети човек в любовните си връзки, за да предизвикат ревност и несигурност у вас. По този начин те същевременно ви разсейват от тяхното собствено неприемливо държание и се представят пред вас като желани партньори. Те редовно тестват докъде могат да стигнат с вас и колкото повече граници могат да преминат, толкова повече ще искат да преминат. С такива манипулатори трябва да процедирате чрез директни последствия – те няма да реагират с емпатия или състрадание на вашите терзания.

За нарцисистите и социопатите са типични честите избухвания, чиято основна причина е сблъсъка на тяхното огромно его с реалността. Те биха създали конфликт от нищото, само и само за да ви държат в състояние на психологически дисбаланс. Способни са да преминават изведнъж от истинското си Аз във фалшивото си Аз до степен, в която вие никога не може да сте сигурни кой в действителност стои пред вас. Важна е крайната цел, а тя е контрол върху вас.

Хронична симптоматика при токсичните хора са безотговорността и импулсивността. Те често злоупотребяват с алкохол и наркотици като по този начин бягат от сблъсъка с реалността и собствените си недостатъци.

Нарцисистите и социопатите рядко ще потърсят помощта на специалист, тъй като дори да осъзнават, че те са първопричината за негативните събития в своя живот, те никога няма да я признаят, а по-скоро ще обвинят друг за нея. Ето защо всички психолози дават едно и също най-ефективно решение на проблема с токсичните хора – премахнете ги от живота си.