цветно

Торино: тук има някаква магия!

До това заключение стигнах само след няма и два месеца студентски живот на "Еразмус". И не, не говоря за нощния живот, въпреки че и от него не можех да се оплача.

Всъщност, твърде срамно ли би било, ако си призная, че дори не знаех за този град, преди да започна да обмислям къде ще изкарам следващия семестър? Като цяло мъжката половина, и по-точно футболните запалянковци, като чуваха за Торино и веднага отвръщаха: "А, Ювентус!".

Затова и нямах никакви очаквания, освен обичайните за човек, който никога не е стъпвал в Италия - щях да съм заобиколена с богата култура, хубава храна и благозвучен език. Торино ти поднася всичко това на тепсия, и много повече.

Красотата на града се забелязва и докато се разхождате под аркадите по улиците Via Roma и Via Po, както и "отгоре". Посетих Монте дей Капучини (Monte dei Cappuccini - хълм в центъра на града) поне три-четири пъти и винаги оставах без дъх. Не толкова от пътя (обаче все пак си вземете една бутилка вода, особено през горещите летни дни), а от панорамната гледка, от която се вижда най-забележителната сграда и символът на града - Моле Антонелиана (Мole Аntonelliana).

Оставям ви да ѝ се насладите сами. Също и на гледките от Суперга (Superga - хълм, недалеч от града), Вила дела Реджина (Villa della Regina - една от многото кралски резиденции в града) и Sacra di San Michele (Абатство Сакра ди Сан Микеле - служил като вдъхновение на Умберто Еко в "Името на розата").

За моя огромна и много приятна изненада узнах, че Торино е един от основните градове на шоколада. Тук е родена твоята любима "Нутела"! Тя, от своя страна, произлиза от така наречената джандуя (gianduja) - невероятна комбинация от шоколад и лешници. От нея са направени и джандуйотите - едни просто божествени шоколадови бонбони.

Те обикновено са в специфична форма на обърната лодка и са задължителен сувенир, ако посещавате Торино. Освен това, ако сте фен на сладоледа със сигурност ще намерите gelato с вкус на джандуя - може да ви сложат и "Нутела" на дъното на фунийката - истински рай за шокоманиаците! 

Торино има много какво да предложи и не бива да бъде пренебрегван от туристите - все пак е бил първата столица на Обединена Италия до 1865 г. и много преди това - на царство Савоя от 1583 г. Това са общо взето почти 300 години!

Така че следващия път, когато планирате екскурзия до Италия, задължително отделете поне 4-5 дена на този град и околността. Няма да съжалявате! 

Снимки: личен архив на автора

Торино от Монте дей Капучини през деня

Мисъл на деня