цветно

Църква с уникална сбирка от икони, скрита в прегръдката на Странджа

Църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в село Кости

Искам да ви покажа и разкажа за най-красивата църква в най-мистичната българска планина - Странджа, намираща се в село Кости.

Суперлативите тук са задължителни и вие ще се убедите в това.

Снимки: Личен архив на автора.

Село Кости

Когато се разхождате или пътувате из Странджа, имате усещане за пътешествие назад във времето. Земята, водата и гората тук са одухотворени и сякаш приказно нереални. Тайнствените летни изпарения сред дъбовите гори пренасят пътешественика в мистичния свят на Едгар Алан По. Не защото американският писател се е разхождал из Странджа, а защото единствен е успял да предаде с думи невероятното усещане за древно, загадъчно и ценно.

В живописната долина на река Велека, заобиколенa от всички страни с планински хълмове и многовековни дъбови гори, дълбоко в планината се намира село Кости. Освен като едно от селата съхранило древния и зрелищен обичай - танц върху огън (нестинарството), през последните години селището придоби по-широка известност и заради честването през 2009 г. на 100-годишнината на забележителния православен храм в него.

Внушителната и красива сграда на църквата е издигната в началото на XIX век изцяло с дарения от местното население - предимно гръцко.Неин главен строител е майстор Яни.Тогава храмът е носел имената на светците Константин и Елена

Мисъл на деня