Защо е важно да спреш с компромисите и да потърсиш щастието другаде

  • Сподели:
Защо е важно да спреш с компромисите и да потърсиш щастието другаде

В живота на повечето от нас идва момент, когато си казваме: "Колко гадняр(к)и има по света и аз май съм излизал/а с повечето от тях". Светът е пълен с "играчи" и не е трудно да попаднеш в техния плен. Лесно е и да спреш да вярваш в романтичната и щастлива любов.

Истината е, че лошите момчета и момичета наистина са пристрастяващи! Те са пълни с идеи за приключения, не се интересуват какво мислят останалите за тях и сякаш живеят по-различно. Връзката ти с такъв човек обаче има един огромен минус - превръщаш се в изтривалка за крака.

Започва се с малки неща като това той да не ти държи палтото или тя да не слуша какво й казваш.

Понякога т.нар. ти половинка оставя смс-а ти без отговор, макар да знае, че това ще те разстрои. Виждаш обаче, че публикува на стената си във фейсбук - явно в същия този момент използва телефона си...

Друг път ще забрави празника ти, макар да знаеш, че всъщност изобщо не се е опитал/а да го запомни – истината е, че той/тя не влага кой знае какви усилия в това да те накара да се чувстваш добре.

Богатият ти опит с подобни "връзки" (умишлено използвам кавички, защото сами по себе си това НЕ са връзки) те е научил да разпознаваш веднага този тип поведение. Но въпреки това се примиряваш с него. Считаш го за неизбежно. "А и поне тръпката я има", чуваш се да казваш на себе си...

Но ето, че се появява някой и разбърква представите ти. Някой, който те кара да се запиташ защо досега си позволявал/а такова отношение към теб. Някой, който се държи мило и го прави толкова непринудено, че се питаш как изобщо си се примирявал с нещо друго. Някой, който се старае да не нарани сърцето ти, макар да си подготвен за противното...

Е, да, може би това все още не е любов, може би няма да се ожените и да имате деца, но този някой те кара да прогледнеш за една друга реалност. Кара те да разбереш следното:

1. Този човек се държи с мен така, сякаш наистина струвам нещо...

Може би тя не го прави с някакви големи жестове, но ето, че си спомня нещо глупаво, което си й казал преди две седмици. Това те кара да си мислиш: "Някой е сметнал, че това, което казвам, е достатъчно важно, за да го запомни..."

Или пък може би си му споделила своя съкровена тайна, а той не е побягнал от страх, не е откачил, когато е научил... Вместо това е седнал до теб, прегърнал те е и се е усмихнал.

Вече не ти се налага да се лъжеш, че другият всъщност е добър за теб и да търсиш оправдания за поведението му/й. Това ново пробуждане изпълва сърцето ти с надежда и щастие – две неща, които дълго време ти липсваха,нали?

Бавно, лека-полека започваш да осъзнаваш, че този човек те смята за специален...

2. Защото аз наистина съм.

Не просто осъзнаваш, че някой те смята за специален. Осъзнаваш, че ти си точно това! Поглеждаш на себе си с други очи. Виждаш се, както не си се виждал/а от години... Усмихваш се на отражението си в огледалото и казваш на себе си: "Хей, секси! Tи наистина си готин/а!"

И ето, откриваш една нова любов към себе си, от която вече няма да се откажеш!

3. Защо се примирявах досега?

Твоята нова увереност те кара да захвърлиш примирението, да спреш да се подценяваш!

Чувстваш се глупаво, когато обръщаш поглед назад и виждаш какви компромиси си правил/а със себе си и с това, в което вярваш. Как потъна толкова дълбоко в морето на връзките, та хващаше само водораслите по дъното?

Или може би не осъзнаваше, че заслужаваш нещо повече?!

4. Кога отново ще хлътна по човек, който си играе с мен? Много просто: Никога!

Когато започнеш да излизаш с човек, който се държи с теб, както трябва, стандартите ти се вдигат. Така и трябва!

Следващия път, когато отново си търсиш партньор, вече ще знаеш какво искаш. И какво заслужаваш. Знаеш как да разпознаеш "играчите" и техните действия. Този път сексапилното излъчване няма да е достатъчно. Нито пък омайните приказки.

5. Благодаря ти!

Не казвам, че този нов човек до теб е спасил живота ти... но донякъде е така. Както беше тръгнало, една изплюта дъвка на улицата щеше да има по-високо самоуважение от теб.

Този човек те кара да спреш и да се замислиш за своя любовен живот и колко лошо те третираха преди това. И дори ако накрая между вас не се получи, което е твърде вероятно, имайки предвид колко си разбит/а, все пак има за какво да кажеш "Благодаря ти!".

Дори това да не е човекът, на когото ще се вречеш за цял живот, ето, че успя да те да издърпа на светло, успя да те извади от плаващите пясъци. Накара те да се огледаш и да видиш колко много риба, красива и пъстроцветна, има в морето...

автор: Меган Святковски, elitedaily.com / превод: Gnezdoto