цветно

Защо е важно да записваме целите си

Снимка: Pexels / Pixabay.com

Едно от най-приятните и полезни неща, които бихме могли да направим в началото на годината, е именно да планираме нейните основни параметри, да си поставим цели и да помечтаем смело.

Може би почти всеки, който познавам, още на 1 януари е станал с лист и химикал в ръка и е записах няколко реда с "неща, които искам да се случат през новата година". Но дали осъзнавате, че действително можете не просто да мечтаете за желанията си, а и да ги реализирате?

Първо искам да ви изтъкна няколко ползи (научно обосновани) в подкрепа на планирането и записването на целите. Или с други думи - защо да вземете лист и химикал и да развихрите писателските си способности:

4. Концентрация

Според проучване на Microsoft, продължителността на нашето внимание е намаляла от 12 секунди (2000) до 8 секунди (2015), което означава, че ставаме все по-селективни към това, на което решим да посветим внимание.

С други думи, нашата памет е селективна и е по-вероятно да запомним информацията, върху която се фокусираме. Също така, поради бавния си характер, е доказано, че писането на ръка помага за запазване и разбиране на информацията по-ефективно, спрямо писането на клавиатура.

Още полезна информация, можете да намерите в канала на автора.

Снимки: engin_akyurt / Pixabay.com

Cъбития

Мисъл на деня