цветно

Защо е важно да записваме целите си

Снимка: Pexels / Pixabay.com

Едно от най-приятните и полезни неща, които бихме могли да направим в началото на годината, е именно да планираме нейните основни параметри, да си поставим цели и да помечтаем смело.

Може би почти всеки, който познавам, още на 1 януари е станал с лист и химикал в ръка и е записах няколко реда с "неща, които искам да се случат през новата година". Но дали осъзнавате, че действително можете не просто да мечтаете за желанията си, а и да ги реализирате?

Първо искам да ви изтъкна няколко ползи (научно обосновани) в подкрепа на планирането и записването на целите. Или с други думи - защо да вземете лист и химикал и да развихрите писателските си способности:

6. Подобрява физическото здраве

Освен драстични подобрения в настроението и емоционално състояние, планирането и записването е от полза и за вашето физическо здраве. Изследвания показват, че записването на емоции и мисли може да увеличи шансовете за борба с определени болести като астма, артрит, нарушения на съня и рак.

Но има още – може дори да помага при лекуването на физически рани. Проучване, проведено в Нова Зеландия, установява, че 76% от възрастните хора, прекарали по 20 минути на ден, отчитащи ежедневните си дейности и житейски събития в продължение на три дни поред, преди медицинска биопсия, напълно се излекува на 11-ия ден, в сравнение с 42% от контролна група.

Изследването заключава, че писането е от ключово значение за намаляване на стреса и следователно – за укрепване на имунната система.

Още полезна информация, можете да намерите в канала на автора.

Снимки: engin_akyurt / Pixabay.com

Cъбития

Мисъл на деня