Защо трябва да си влошаваме живота взаимно?

  • Сподели:
Защо трябва да си влошаваме живота взаимно?

Много от взаимоотношенията, които можем да наблюдаваме, дори по-близките, често не са никак благотворни за участниците в тях. Въпреки това избираме да продължим връзката, без да се опитаме да променим поведението си, и очакваме крайният резултат някак да бъде различен.

Защо го правим? Защо въобще създаваме и участваме в отношения, които видно не са здравословни за нас? Не проумяваме, че такива ни правят по-нещастни, създават ни проблеми и насочват вниманието ни към негативното. Сякаш сме заедно, за да направим живота си по-интересен, пропускайки, че той е достатъчно разнообразен и без да има нужда от това.

Или пък точно обратното, разбираме всичко много добре, но просто се страхуваме от загубата. И дори да е така, толкова ли не обичаме и не уважаваме себе си, че да търпим нечия отрова в живота си?

Когато се чувстваш щастлив отвътре, не би позволил някой да променя това твое състояние. Ето защо няма смисъл да отделяш времето си за някого, независимо дали делово, само за развлечение или при по-дълбоки чувства, при положение, че взаимно ще се тормозите и ще се направите нещастни. Не е ли в крайна сметка идеята да споделиш живота си с даден човек, свързана с това да подобриш вътрешния и външния си свят, да израснеш заедно с него и да прогледнеш за всичко красиво?

Независимо дали говорим за приятелство или партньорство, да бъдеш с някого трябва да те кара да се чувстваш по-добре или поне толкова добре, колкото би могъл да си и сам със себе си, но не и обратното. Разбира се, не винаги всичко може да бъде перфектно. В живота ни и в този на другите винаги ще има сътресения. Тогава подкрепата въпреки трудностите ще бъде на преден план, но не и единственото, което да задвижва връзката.

В този свят, в който всеки иска да бъде щастлив, в който тази дума вече се превръща в приоритет за много от нас, не би следвало да се измъчваме един друг. Ако искаме да бъдем с някого, то нека това да е, за да направим и неговия, и нашия живот по-хубав, защото всичко друго би било прахосване на хилядите възможности, които ни предлага животът.

Нека се отнасяме с обич към себе си и нека носим радост на другите, обратното не е нужно на никого!