дизайн

35 шик идеи за талисманa "Ловец на сънища"

Ставащият все по-популярен "Ловец на сънища" ("Сънохващач") е ръчно изработен индиански талисман, състоящ се от върбов обръч, в който е преплетена мрежа от шнурове, наподобяваща паяжина. В центъра се поставя перо от нощна птица, най-често някакъв вид сова, информира wikipedia.org.

Амулетът може да се декорира с различни елементи като пера, мъниста и т.н. Смята се, че този предмет може да предпази спящия от зли духове. Според оригиналната оджибуейска традиция, "Ловецът на сънища" "филтрира" сънищата, като през отвора в средата преминават само добрите и приятни сънища. Злите и лошите сънища се заплитат в мрежата и с първите лъчи на слънцето се разпадат.

"Ловецът на сънища" в миналото е бил свещен предмет, характерен единствено за културата на народа оджибуей. През втората половина на ХХ в. "Ловецът на сънища" постепенно се превръща в явление от т.нар. паниндианска култура, в която се смесват традиции на различни индиански народи.

Сега той е широко разпространен сувенир, който често няма никакво реално културно значение, а само лесно разпознаваема форма и псевдоиндиански дизайн. "Ловецът на сънища" е популярен и сред привържениците на съвременната Ню Ейдж култура. 

Да разгледаме следващите 30 шик идеи за "Ловец на сънища"!

Снимки: cuded.com

Предстоящи събития

Мисъл на деня