дизайн

Елегантен дом по Коледа

Винаги е предизвикателство да се запази стила в един дом, добавяйки украсената елха, лампички, гирлянди, фигурки и какво ли още не в името на уюта по Коледа. Има няколко основни правила, които могат да ви помогнат в задачата да се любувате на силен дом и по коледните празници, като в същото време се наслаждавате на празнична атмосфера. Ето ги и тях:

1. Подбирайте украсата в дома си, така че всяка една вещ да ви харесва както поотделно, така и в съчетание с останалите, които ще я заобикалят. Тайната за уникален стил е в комбинирането на отделни елементи, които привидно нямат нищо общо - свещи, камъчета, топки, коледни звезди, щипки, шишарки. Златното правило е, че в една група елементите не бива да са повече от седем, както и не по-малко от три.

2. Не жертвайте функционалността на жилището си в името на красотата. Нещо, което радва окото, но дразни някое от другите сетива няма как да ви достави максимален комфорт. Проявете креативност, винаги има и друго решение.

3. Червеният цвят е цветът на Коледа. За съжаление той невинаги е приложим към всеки интериор. За щастие заедно с него идват и много други елементи, които също толкова достойно могат да вдъхнат стил на дома ви и да го направят празничен, но и стилен. Не робувайте на стереотипа.

4. Страхотен, безотказен трик в малки пространства е поставянето на 2D елементи. Представете си картонена елха, която можете да подпрете на стената колко по-малко място би заемала в сравнение с 3D еквивалента й. Уханието на коледно дърво можете да добавите като украсите няколко клончета и с тях декорирате например масата за хранене, нощното шкафче, а защо не и антрето.

5. Дрянови клонки, камъчета, свещи и шишарки са винаги добре дошли и за стилния интериор, стига да са поднесени по красив начин. Големите стъклени вази например са добър контейнер за вашите коледни идеи.

6. Ако има предмети, които много искате да видите в дома си, а нямате място за тях, понякога би могло да е решение да ги добавите в интериора си принтирани, рамкирани и поставени на стената.

7. Не приемайте коледното си дръвче като нещо, на което му е позволено да не участва в синхрона на вещите, които са около него. Облечете го както бихте облекли себе си за най-важния ден в годината.

8. Опитайте да придадете нов образ на познатите реквизити по Коледа. Ако сте например от хората, които обичат онези декемврийски календари с шоколадче за всеки ден и имате няколко свободни минути, опитайте тази година вместо прекрасните календари на Линд да си направите сами 25 пакетчета със сладки изкушения и ги закачете с дървени щипки и канап за картон или картина на стената, която вече така или иначе имате в дома си.

9. По отношение на цветовете в интериора имайте предвид, че макар и празничен, червеният цвят е по-активен от останалите. За да запазите стила и акцентите в интериора на дома си, както и да се подчините на коледните традиции за присъствие на червения цвят, опитайте да го внесете чрез елементи, които не остават твърде дълго пред очите ви - коледни сладки, салфетките, които използвате на вечеря, възглавничка в два цвята, поднос за храна, свещи...

10. Най-важното правило - наслаждавайте се, елегантността на дома ви винаги ще е резултат от любовта и старанието, с което се отнасяте към него.

Снимки: Architectureartdesigns.com

Мисъл на деня