дизайн

Къща в София за семейство с четири деца

Архитектурно студио "Скица" създава тази къща в София - голяма 350 квадратни метра, за семейство с много деца. Това е постигнато с оформянето на просторни, преливащи се едно в друго пространства, които дават възможност за свободно движение. Използвана е ахроматична гама, обогатена с цветни акценти.

Къщата

Къщата е на три етажа и има следното разпределение:

- I ниво: входно пространство, баня, дневна, трапезария, кухня;

- II ниво: детски стаи, детски бани, преходни пространства;

- III ниво: спалня за родителите, баня, тераса.

Архитектурни детайли

Мисълта за комфорта на четиримата малки обитатели на къщата, както и на техните родители, е водеща в решаването на отделните пространства и избора на архитектурни детайли.

Дългата пейка в антрето е предназначена за по-лесно обуване и струпване на ученически чанти; мебелите са вградени и от входа преминават през стъклената врата в дневната, където единствено се "пречка" големият диван, който във всеки момент може да бъде изтикан към някоя стена, за да освободи пространство за игри. Иначе размерът му е избран да побира всички, но не пред телевизора (такъв няма), а просто на приказки.

Камината е своеобразен обединяващ елемент между дневната и трапезарията, другото е – цветните акценти - възглавниците на дивана и столовете около масата за хранене.

Картината на стълбището

Но истински обединяващият елемент в цялата къща е стената на стълбището. Тя преминава през всички нива – стълбището е открито и активно присъства в пространството на всеки етаж.

Така се ражда идеята тази стена да се превърне в картина, която да се развива от дневната, през детския етаж, до спалнята и банята на родителите. Автор на стенописа е Станка Желева, а изпълнители (освен нея) са цялото семейство.

Детски рай

Следващото ниво е детският рай. Стаите на децата са с разположение, обеми и даже акценти (пердетата), избрани заедно с тях.

Баните към техните стаи са също по техни цветови предпочитания.

За родителите 

След детското ниво, зад стъклен воал с контрол на достъпа от спалнята, по стъпалата нагоре, следва родителското ниво. Пространството на етажа е едно, като зад единствената матова стъклена врата са ваната, душкабината и тоалетната. Мивките са в предверието към банята – окачени на финалните щрихи от виещата се из етажите рисунка.

Едната от стените на спалнята представлява вграден проходим гардероб с две отделения (по едно за всеки един от родителите) с огледални врати от пода до тавана. Родителското легло притежава същите качества като дивана в дневната – побира цялото семейство и при всяко преместване и завъртане интериорът се променя.

Още детайли

Интересен детайл е своеобразният предпазен въжен парапет, изцяло по идея на арх. Миряна Кръстева.

Други интересни детайли в интериора са гранитният кухненски плот, който описва кухнята и преминава в тавана; парапетът на стълбата от детското ниво нагоре; вградените в тавана осветителни тела до прозорците на партерния етаж, които увеличават осветеността на помещенията; лампата над вратата на банята при входа на къщата, която светната сигнализира, че вътре има някой.

Снимки: Минко Минев за архитектурно студио "Скица"

Предстоящи събития

Мисъл на деня