дизайн

Сбогом, Заха Хадид

Заха Хадид напусна този свят. Неочаквано вчера бе съобщено, че най-известната жена в архитектурата е получила сърдечен удар по време на лечение от бронхит.

С неподражаем почерк тя остави ярка следа в световната архитектура. За 40 години творческа работа се наложи като най-успялата дама в тази иначе мъжка област.

Заха Хадид е родена в Багдад през 1950 г. Завършва архитектура във Великобритания и през 1979 г. основава свое студио. Идеите й привличат вниманието на професионалната общност и медиите. Много от концепциите й остават нереализирани. Може би в бъдеще?

През годините Хадид реализира десетки проекти по цялото земно кълбо, като колкото и различни да са те, носят нейния почерк – сякаш дошли от бъдещето. С творчески замах и футуристичен стил тя работи в областта на архитектурата, интериорния и продуктов дизайн.

Удостоена е с редица награди и отличия, сред които Орденът на Британската империя и най-престижното архитектурно отличие във Великобритания – наградата "Стърлинг" на Кралския институт на британските архитекти.

Тя е единствената жена, получила Златен медал за цялостно творчество на Кралския институт на британските архитекти и най-престижната архитектурна награда в света - Прицкер (Pritzker Architecture Award).

Архитектурата загуби един от най-дръзките си творци.

Поклон!

Снимки: Zaha-hadid.com

Innovation Tower в Хонконг, Китай, 2014 г. 
Снимка: Edmon Leong

Мисъл на деня