еко

Архитектура, съобразена с природата

Не помня преди колко време в учебника ми по немски в гимназията имахме цял урок за творчеството на архитекта Фриденсрайх Хундертвасер (Friedensreich Hundertwasser). Като повечето гимназисти, не бяхме чували за него, а на архитектурата гледахме като нещо твърде далечно и интересно по-скоро за тези, които са решили да продължат обучението си в тази насока.

Тогава учителката ми по немски реши да ни покаже колко значим е точно този архитект. Предполагам истинските учители не се раждат само, за да издекламират прочетения урок, а за да дадат насоки на по-невежите от тях, за да им помогнат да видят света по един по-красив начин, без значение от възрастта. Ето малко повече информация за тази невероятна личност.

Фриденсрайх Хундертвасер е роден във Виена. Баща му умира, когато той е едва на годинка и отговорността за отглеждането му остава на майка му. Въпреки, че е роден в семейство на евреи, Хундертвасер е кръстен като католик. След като майка му и голяма част от роднините му са избити в концентрационни лагери, през 1943 г. заминава за Италия и сменя рожденото си име Фридрих Стовасер на Фриденсрайх Хундертвасер, в буквален превод "Царство на мира сто води". Следва изящни изкуства във Виенската академия, а по-късно предприема пътувания до Париж, Тунис и Мароко.

Снимка: de.wikipedia.org

В манастира Зекау Хундертвасер провъзгласява своя манифест срещу рационализма в архитектурата. Различни по вид цветни мозайки, прозорци, много зеленина и вълнообразни подове отличават неговия стил.

Мисъл на деня