еко

Десет еко идеи, които можем да осъществим на път

Снимка: pxhere.com

В забързаното ежедневие рядко си даваме сметка как дори и най-простите действия оказват влияние върху околната среда: храната, която ядем, транспортът, с който се придвижваме до работа, стоките, които купуваме...

Много от нас не знаят как съвсем малки промени в ежедневните ни навици биха имали огромно положително влияние за опазването на природата. В сезона на ваканциите обръщаме поглед към това, което можем да направим на път.

"Коалиция за климата – България" ни дава десет практични съвета, които не само ще помогнат за намаляването на вредните емисии, които всеки от нас произвежда, но и ще имат благоприятно влияние върху семейния бюджет.

1. Умният автомобил

Преди да купите или наемете автомобил, проверете неговите характеристики за опазването на околната среда: с какво гориво се движи, с какви катализатори разполага, каква е неговата икономичност.

Пресметнете колко и какви парникови газове отделя на километър (има сайтове в интернет, на които лесно можете да направите това). Уверете се, че избирате кола, която харчи по-малко гориво, има метанова уредба и съответно отделя по-малко парникови газове.

Снимки: Pxhere.com

 

Мисъл на деня