еко

Десет еко идеи, които можем да осъществим на път

Снимка: pxhere.com

В забързаното ежедневие рядко си даваме сметка как дори и най-простите действия оказват влияние върху околната среда: храната, която ядем, транспортът, с който се придвижваме до работа, стоките, които купуваме...

Много от нас не знаят как съвсем малки промени в ежедневните ни навици биха имали огромно положително влияние за опазването на природата. В сезона на ваканциите обръщаме поглед към това, което можем да направим на път.

"Коалиция за климата – България" ни дава десет практични съвета, които не само ще помогнат за намаляването на вредните емисии, които всеки от нас произвежда, но и ще имат благоприятно влияние върху семейния бюджет.

3. Грижете се за колата си!

Добрата поддръжка на автомобила върши чудеса. Една добре поддържана кола е по-икономична, отделя по-малко емисии парникови газове, по-надеждна е и по-безопасна. Грижете се автомобилът ви да е добре центрован, следвайте графика за поддръжка на производителя.

Също така, проверявайте и сменяйте въздушния филтър редовно. Не забравяйте, че добре напомпаните гуми ще намалят разхода. Проверявайте редовно налягането – ако гумите не са напомпани добре, се ускорява тяхното износването и се увеличава разхода на гориво с до 3%.

Ако не знаете какво е правилното налягане за гумите на вашия автомобил, можете да го намерите посочено върху капака на жабката, при шофьорската врата или в упътването от производителя.

Снимки: Pxhere.com

 

Cъбития

Мисъл на деня