еко

Десет еко идеи, които можем да осъществим на път

Снимка: pxhere.com

В забързаното ежедневие рядко си даваме сметка как дори и най-простите действия оказват влияние върху околната среда: храната, която ядем, транспортът, с който се придвижваме до работа, стоките, които купуваме...

Много от нас не знаят как съвсем малки промени в ежедневните ни навици биха имали огромно положително влияние за опазването на природата. В сезона на ваканциите обръщаме поглед към това, което можем да направим на път.

"Коалиция за климата – България" ни дава десет практични съвета, които не само ще помогнат за намаляването на вредните емисии, които всеки от нас произвежда, но и ще имат благоприятно влияние върху семейния бюджет.

5. Биогоривата

Биодизелът, метанът и биоетанолът са възобновяеми горива, които значително могат да намалят емисиите парникови газове от автомобила.

Метанът например може да се произвежда от отпадъци от сметища, селското стопанство или пречиствателни станции и поради тази причина ресурсите, които са необходими за неговото производство са сведени до минимум.

Ако добавите към автомобила си газова уредба, вие ще спестите отделянето на много излишни емисии и всеки километър пробег ще ви излиза по-евтин. Ако нямате възможност да преминете към метан, можете да използвате смес от бензин или дизел с биогориво.

Снимки: Pxhere.com

 

Cъбития

Мисъл на деня