еко

Как да избираме устойчива морска храна

Снимка: PublicDomainPictures / Pixabay.com

Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. В същото време Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави нашият избор изключително важен.

Не е нужно да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е обаче да пазаруваме морски продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси и хората, зависещи от тях.

Какво застрашава рибата?

Свръхуловът е втората най-голяма заплаха за моретата и океаните след климатичните промени – за да задоволим глада си за морска храна, днес вадим повече риба, отколкото те могат устойчиво да осигурят. Стигнали сме до момент, в който морските екосистеми и много местни общности са изложени на риск.

Статистиката показва, че глобалното „производство" на риба възлиза на 171 милиона тона. А 33 % от рибните запаси в света са подложени на свръхулов. В същото време повече от 800 милиона души на планетата зависят от морските дарове за храната и доходите си.

Черно море е едно от най-забележителните регионални морета в света

Дълбоко повече от 2200 метра, то получава отточни води от басейна на реки с площ 1.9 милиона кв. км, което покрива около една трета от площта на континентална Европа. Единствената му връзка със световния океан е чрез дългия 35 км Истанбулски пролив.

Всяка година в Черно море се влива около 350 куб. км вода от реките на повече от двадесет държави. За съжаление, обаче рибата в него намалява с драстични темпове – и това не е локална, а глобална тенденция!

Препоръките на WWF

WWF ни помага в избора на устойчива морска храна. Препоръките са резултат от анализ на методите на риболов или отглеждане на рибата и ефектa им върху естествената среда.

Вижте кои риби да предпочитате и кои да избягвате, ако желаете да се храните устойчиво:

Дъговата пъстърва

Търсете ASC или Organic сертифицирана пъстърва. Ако няма такава – хапвайте по-рядко!

Защо тази препоръка?
В България дъговата пъстърва се развъжда в рибни ферми, разположени в планински и полупланински области, което може да доведе до увреждане на околната среда. Ако бъде изпусната в дивата природа, пъстървата от ферми може да има отрицателно въздействие върху местните видове.

До момента няма налични сертификати за пъстървовите ферми в България. Затова, препоръчваме да премислите дали да купите тази пъстърва.

Къде се среща?
Дъговата пъстърва е сред най-често срещаните видове, които се отглеждат в рибни ферми. Пъстървата се отглежда основно в Европа, Северна Америка, Чили, Япония и Австралия. В дивата природа се среща в горните течения на реките, високопланинските езера и язовири, които са богати на кислород.

Наричат я постна риба, защото не съдържа почти никакви мазнини. Това е заради непрекъснатото ѝ движение. Живее около 3-4 години.

Източник: WWF

Мисъл на деня