еко

Как да избираме устойчива морска храна

Снимка: PublicDomainPictures / Pixabay.com

Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. В същото време Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави нашият избор изключително важен.

Не е нужно да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е обаче да пазаруваме морски продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси и хората, зависещи от тях.

Какво застрашава рибата?

Свръхуловът е втората най-голяма заплаха за моретата и океаните след климатичните промени – за да задоволим глада си за морска храна, днес вадим повече риба, отколкото те могат устойчиво да осигурят. Стигнали сме до момент, в който морските екосистеми и много местни общности са изложени на риск.

Статистиката показва, че глобалното „производство" на риба възлиза на 171 милиона тона. А 33 % от рибните запаси в света са подложени на свръхулов. В същото време повече от 800 милиона души на планетата зависят от морските дарове за храната и доходите си.

Черно море е едно от най-забележителните регионални морета в света

Дълбоко повече от 2200 метра, то получава отточни води от басейна на реки с площ 1.9 милиона кв. км, което покрива около една трета от площта на континентална Европа. Единствената му връзка със световния океан е чрез дългия 35 км Истанбулски пролив.

Всяка година в Черно море се влива около 350 куб. км вода от реките на повече от двадесет държави. За съжаление, обаче рибата в него намалява с драстични темпове – и това не е локална, а глобална тенденция!

Препоръките на WWF

WWF ни помага в избора на устойчива морска храна. Препоръките са резултат от анализ на методите на риболов или отглеждане на рибата и ефектa им върху естествената среда.

Вижте кои риби да предпочитате и кои да избягвате, ако желаете да се храните устойчиво:

Паламуд

9. Избягвайте паламуда. При улова му се хващат други защитени видове!

Състояние на популациите
Няма реалистична оценка на популациите на паламуд в Средиземно и Черно море. Основно паламудът бива ловен от турски флоти. Хрилните мрежи понякога улавят и други, уязвими видове.

Освен това, голяма част от уловът на паламуд е на маломерни екземпляри – т.е. на риби, които не са успели да се размножат. Препоръчваме да избягвате този вид риба.

Къде се среща?
Паламудът обитава Атлантическия океан, Средиземно и Черно море. Това е вид, образуващ пасажи, които могат да се адаптират към постепенни, но не и резки промени в околната среда (температура и соленост). При този вид се наблюдава и канибализъм.

Максималната дължина, която достига в Черно море е 85 сm и 5 кг. тегло, но обичайно достига до дължина 50 cm и около 2 кг.

Източник: WWF

Cъбития

Мисъл на деня