еко

Как да избираме устойчива морска храна

Снимка: PublicDomainPictures / Pixabay.com

Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. В същото време Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави нашият избор изключително важен.

Не е нужно да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е обаче да пазаруваме морски продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси и хората, зависещи от тях.

Какво застрашава рибата?

Свръхуловът е втората най-голяма заплаха за моретата и океаните след климатичните промени – за да задоволим глада си за морска храна, днес вадим повече риба, отколкото те могат устойчиво да осигурят. Стигнали сме до момент, в който морските екосистеми и много местни общности са изложени на риск.

Статистиката показва, че глобалното „производство" на риба възлиза на 171 милиона тона. А 33 % от рибните запаси в света са подложени на свръхулов. В същото време повече от 800 милиона души на планетата зависят от морските дарове за храната и доходите си.

Черно море е едно от най-забележителните регионални морета в света

Дълбоко повече от 2200 метра, то получава отточни води от басейна на реки с площ 1.9 милиона кв. км, което покрива около една трета от площта на континентална Европа. Единствената му връзка със световния океан е чрез дългия 35 км Истанбулски пролив.

Всяка година в Черно море се влива около 350 куб. км вода от реките на повече от двадесет държави. За съжаление, обаче рибата в него намалява с драстични темпове – и това не е локална, а глобална тенденция!

Препоръките на WWF

WWF ни помага в избора на устойчива морска храна. Препоръките са резултат от анализ на методите на риболов или отглеждане на рибата и ефектa им върху естествената среда.

Вижте кои риби да предпочитате и кои да избягвате, ако желаете да се храните устойчиво:

Пангасиус

Избирайте само ASC сертифициран пангасиус. Несертифицираното му производство не е щадящо за природата!

Защо тази препоръка?
Той е най-значимият вид за улов в сладководни басейни в света и се развъжда във водни стопанства за интензивно отглеждане във Виетнам, Тайланд и други азиатски страни. Европейският съюз е основният вносител на пангасиус.

Първите сертификати за отговорно отглеждане на пангасиус са раздадени от ASC на виетнамски водни стопанства през 2012 г. Сертификатът ASC е гаранция, че съответното стопанство функционира по щадящ природата начин. Затова препоръчваме сертифицираната риба.

Къде се среща?
Пангасиусът живее в устията и по поречията на реки в Индия и е риба, която се отглежда широко в югоизточна Азия. Храни се с водорасли, растения, планктон и насекоми, а също така и с плодове, ракообразни и риби.

Пангасиусът може да достигне до 130 сm дължина и до 44 кг. Живее до 20 години.

Източник: WWF

Cъбития

Мисъл на деня