еко

Как да избираме устойчива морска храна

Снимка: PublicDomainPictures / Pixabay.com

Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. В същото време Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави нашият избор изключително важен.

Не е нужно да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е обаче да пазаруваме морски продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси и хората, зависещи от тях.

Какво застрашава рибата?

Свръхуловът е втората най-голяма заплаха за моретата и океаните след климатичните промени – за да задоволим глада си за морска храна, днес вадим повече риба, отколкото те могат устойчиво да осигурят. Стигнали сме до момент, в който морските екосистеми и много местни общности са изложени на риск.

Статистиката показва, че глобалното „производство" на риба възлиза на 171 милиона тона. А 33 % от рибните запаси в света са подложени на свръхулов. В същото време повече от 800 милиона души на планетата зависят от морските дарове за храната и доходите си.

Черно море е едно от най-забележителните регионални морета в света

Дълбоко повече от 2200 метра, то получава отточни води от басейна на реки с площ 1.9 милиона кв. км, което покрива около една трета от площта на континентална Европа. Единствената му връзка със световния океан е чрез дългия 35 км Истанбулски пролив.

Всяка година в Черно море се влива около 350 куб. км вода от реките на повече от двадесет държави. За съжаление, обаче рибата в него намалява с драстични темпове – и това не е локална, а глобална тенденция!

Препоръките на WWF

WWF ни помага в избора на устойчива морска храна. Препоръките са резултат от анализ на методите на риболов или отглеждане на рибата и ефектa им върху естествената среда.

Вижте кои риби да предпочитате и кои да избягвате, ако желаете да се храните устойчиво:

Херинга

Консумирайте херинга без да се притеснявате. А най-добре да бъде MSC сертифицирана!

Защо тази препоръка?
Риболовът на атлантическа херинга е сравнително добре регулиран, а видът не е застрашен от свръхулов.
Мрежите гъргър и хрилните мрежи не вредят на застрашени и защитени видове. Тези видове улов не въздействат върху дънните обитатели.

Пелагичните тралове, използвани правилно, също нямат въздействие върху екосистемата и дънните обитатели. Мерките за управление на запаса са до голяма степен ефективни.
Жълтият цвят се дължи на недостатъчната информация за състоянието на популациите в някои региони.

Къде се среща?
Атлантическата херинга обитава крайбрежните води на Атлантическия и Северния ледовит океан, образувайки големи пасажи. Този вид риба е сред най-изобилстващите в света.

На дължина достига до 40 cm, като обичайната е 20 – 25 cm, а на тегло – до 1,1 кг. Може да живее до 25 години. Херингата се храни с планктон, а възрастните – и с малки рибки. 

Източник: WWF

Cъбития

Мисъл на деня