еко

Как можеш да спасиш света в пет стъпки (и с усмивка)

Снимка: stokpic / Pixabay.com

Живеем във време, в което хората смятат, че е по-лесно да търсят живот на други планети, отколкото да оправят този тук. "Безнадеждно е..." би си казала всяка заблудена овца от стадото ни. "То дори и аз да започна да си хвърлям боклука разделно, кел файда като съседът Гошо не го прави!"

Да, ама ефектът на доминото в случая е пагубен, защото всеки може да си каже така. Това е най-лесното. Ние, българите, открай време се славим с факта, че девизът на живота ни е "’Ма не съм само аз!" или "То аз да съм зле, ама другите да са по-зле."

Именно този начин на мислене на средностатистическия българин е главната причина народът ни да бъде хронично недоволен. Но има и добра новина: поправимо е! И ако си мислиш, че твоите действия нямат значение, напротив - имат и то голямо!

Достатъчно е да въздействаш на един човек, който да се промени в положителна посока и ей’ го на! Веригата е задвижена! Само че внимавай: нека примерите, които даваш, да бъдат позитивни, а не обратното!

И така, по същество – как ТИ, един обикновен средностатистически работник, ученик, студент или мързел на свободна практика можеш да спасиш света, докато си седиш на дивана или пазаруваш, и то без да трябва да измислиш ваксина за Коронавируса?

Всеки може да е супергерой и да спаси света. Начини има много, желанието е важно!

1. Стъклото при стъклото, хартията при хартията!

Да, разбирам, че да бъркаш в боклука пред блока и да крачиш от жълтия до зеления контейнер сънен и замръзнал не е най-приятното нещо на света, но е наложително.

Мога да ти издам един трик: за да ти е по-лесно (стига да имаш нужното място и желание), можеш да си купиш няколко кошчета и разделното изхвърляне да започне още от кухнята! Така периодично ще хвърляш боклука в правилния контейнер без познатите притеснения и неудобство!

Да, от "Чистотата" може да събират отпадъците с един и същи камион, но методите за обработка на сметището са различни. А и да не се лъжем, чувството да си хвърлиш боклука на правилното място е мега удовлетворяващо!

Снимка: ElisaRiva / Pixabay.com

А ти как помогна за спасяването на Земята днес?

П.С. Как казвате във Вашия район: сакче, торбичка, найлонка? Очаквам интересни думи в коментарите под материала.

Мисъл на деня