еко

Код "зелено"

Естественото все по-често заменя модерното и тъй като сме свикнали с природата около нас, виждайки я на нестандартни места и в необичайни форми е доста атрактивно и определено въздействащо!

Инициатор на подобен алтернативен начин да погледнем с други очи на даденостите на планетата е японецът Азума Макото (Azuma Makoto). Трудно е да го опишем с една дума - той е и скулптор, артист, флорист, откривател и изследовател, естет и най-вече приятел на природата!

Неговите зелени скулптори вдъхват живот навсякъде и изпълват всяко пространство с красота. Търсейки връзката между изкуството на природата и модата, за една от изложбите си той поставя свои скулптори в най-стария японски мол и придава стил на всяка стена, таван и полилей с екстравагантното си мислене. Артистичните форми и преливащите се нюанси на зеленото показват, че еко мисленето е модерно и че модерното може да бъде еко повече от всякога. С изложбата си в магазина за дрехи, Макото прави връзка между изкуството на природата и модното изкуство  именно, защото природата е навсякъде около нас и е взаимосвързана с всеки аспект от живота ни.

В други свои проекти, той работи с така традиционните за Япония бонсаи, като ги потапя под вода отново с идеята да разчупи стандартното ни възприятие за растения, с които сме свикнали да са част от пейзажа, дома ни, магазините за цветя.

Макото определено обича бонсаите и ги използва доста често, като в друга своя изложба ги поставя не къде да е, а в Космоса заедно с орхидеи, лилии, ириси! Съвсем реално, той изпраща своите композиции в безкрайността над планетата ни, издигайки ги с балони с хелий. Той споделя, че силно е искал да види тези красиви цветя и растения да се движат съвсем свободно в Космоса и да постигне този контраст на ярките им цветове на фона на тъмнината. Изпратените от него живи скулптори пътували 100 минути и достигнали близо 28 000 м височина, след което паднали обратно на Земята, където екипът им ги чакал.

Друга странна идея, която той реализира е свързана с често пренебрегваното пространство – банята. Резултатът е баня със стъклен под и стени, преливащи в зелено. Само белият интериор контрастира и напомня за затвореното пространство, но определено усещането за къпане на открито изглежда доста по-приятно от стандартните четири стени, с които сме свикнали.

Бонсаи, цветни растения или стотици листа, сгънати в най-разнообразни форми, този творец всеки път изненадва както почитателите си, така и обикновения човек с безграничното си въображение. Само едно нещо никога не се променя – творбите му винаги носят едно вълнуващо усещане за откъсване от реалността, те са един красив и приветлив остров от зеленина, който откъсва човек от белите стени, високите сгради, скучния под и бетона.

Вижте част от уникалните му творения и се пренесете в неговия свят за няколко минути!

Снимки: Azuma Makoto

Мисъл на деня