еко

Огромната скала Ел Пенон де Гуатапе в Колумбия

Една от най-необикновените скали в света - Ел Пенон де Гуатапе - се намира в Колумбия близо до град Гуатапе и в миналото е било място за поклонение на индианското племе Тахамис. Това творение на Майката Природа е с тегло около 10 милиона тона, като югоизточната му страна се извисява на 2 135 метра над морското равнище.

Известно още като Ла Пиедра, масивното скално образувание е с почти изцяло гладки склонове с изключение на една дълга вдлъбнатина. Вътре в нея са построени 649 стъпала, които са единственият начин за изкачване до върха. Въпреки че изглежда леко страховито, това стълбище със сигурност няма да уплаши хората, свикнали да се катерят по планините. За тях това ще е поредната приятна разходка сред природата и чистия въздух.

Когато туристите успеят да се изкачат до върха на скалата, пред тях се открива великолепна гледка с много езера и острови. Освен това най-отгоре има няколко религиозни реликви и триетажна кула за наблюдение. През 1940 г. колумбийското правителство обявява скалата за национален паметник и местна забележителност.

Скалата Ел Пенон де Гуатапе се намира в Колумбия близо до град Гуатапе. Снимка: Flickr.com / BORIS G
Cъбития

Мисъл на деня