еко

Покривните градини от птичи поглед

Освен че са красиви на вид и веднага повлияват на настроението ни, зелените покривни пространства доказано подобряват микроклимата в сградите като гарантират по-добра звуко и топлоизолация. Друго тяхно предимство, което не е за пренебрегване е, че задържат праха и не отразяват слънчевата светлина. Освен това те намаляват и замърсяването на въздуха в градовете.

Зелените покривни градини могат да се изпълняват на хоризонтална или наклонена повърхност. В зависимост от това каква е дебелината на почвата и съответно на подходящите за нея растителните видове, те биват екстензивни и интензивни.

Българска асоциация за строителство на зелени покриви официално стартира дейността си у нас през май тази година. Ще се надяваме и тук скоро да започнат да се появяват все повече от тези красиви, ефектни и екологични решения за индустриални, административни, публични и частни сгради - засега  все още привилегия на богатите. Покривното озеленяване е много популярно в САЩ, Япония, Западна и Централна Европа.

Снимки: http://www.greenroofs.com, www.fertile--grounds.blogspot.com, http://vesel.info/, http://novanews.bg

Още по темата прочети  тук

Торонто, Канада
Cъбития

Мисъл на деня