еко

Революционен проект за старчески дом

Архитектите от "Спарк" (Spark) създават революционна концепция за Homefarm - огромен комплекс в Куала Лумпур, Сингапур, който ще фукционира едновременно като старчески дом и като място за отглеждането на земеделска продукция. Идеята е това място да се превърне в алтернатива на типичните домове за възрастни хора, които често са твърде стерилни и не предоставят разнообразие на живущите.

Възрастните жители по собствено желание ще могат да участват както в самото отглеждане на местни плодове и зеленчуци, така и в продаването им на специален пазар, част от комплекса. По този начин те ще изкарват допълнителни доходи към пенсията си.

Комплексът ще разполага с различни жилища – стаи за двама, както и по-големи, подходящи за настаняване на няколко поколения от семейството.

Подслон за възрастни хора, зеленина, вертикални градини, огромна засята площ, възобновяеми енергийни източници – всичко това на едно място. Звучи страхотно, нали? Очаква се до 2018 г. да бъде завършена първата част от този грандиозен проект.

Снимки: Facebook.com/sparkarchitects

Мисъл на деня