еко

Тиквата се превръща в каляска

Минавало ли ви е през ума, че боклукът може да се превърне в огромно творение, на което всъщност да се възхищаваме, а не да се чудим къде да закопаем, изгорим или просто оставим на някоя по-затънтена поляна? Естествено, превръщането на отпадъците в нещо полезно не става така лесно, както това на Пепеляшка в принцеса.

Мястото на магическата пръчка в съвременната приказка е заето от креативни и комбинативни умове, имащи достатъчно търпение, за да осъществят идеите си, така че каляската да не се превърне в тиква, а да си остане каляска в света на екологията и днешния свят.

Именно такова творение, заемащо площ колкото седем баскетболни игрища и направено от 1,5 милиона рециклирани пластмасови бутилки, е първата по рода си сграда EcoARK Pavillion в Тайпей, Тайван.

Нестандартната идея е породена не от някой известен архитект, а от току-що завършил студент. Той е наясно, че Тайван е един от най-големите консуматори на пластмасови бутилки в света и всяка година там се рециклират тонове, равняващи се на 4,6 милиарда бутилки.

В крайна сметка проблемът се оказва решението! Построена през 2010 г. с цел да приюти Международното Изложение на Цветя през същата година, "меката на световното зелено движение"се използва за модни ревюта, музикални клипове, заснемане на филми, конференции и срещи до 2011 г. Тогава сградата е разглобена, но … по-надолу ще разберете защо!

Освен необикновената си структура, сградата е била обект на интерес поради естествената си вентилация и спестяването на енергия. EcoARK Pavillion обаче радвал окото и с водопада, който обливал фасадата с дъждовна вода, както и с осветлението си през нощта, което приковавало погледа.

Само че в случая това не е било разхищение на електричество, а осветление, което се захранва от събраната през деня слънчева енергия.

Дори рециклираната пластмаса на пръв поглед да не ви изглежда устойчива основа за строеж, в крайна сметка бях изненадана да разбера за издръжливостта й спрямо природните сили.Сградата е по-лека с 50% в сравнение със стандартните такива, а в същото време достатъчно здрава срещу мощта на урагани, тайфуни, земетресения и дори пожари!

Може би се чудите защо ви разказвам за тази вече несъществуваща постройка? Причината е, че зад EcoARK Pavillion стои нещо повече, нещо много по-мащабно и дълбоко.

Магнит за желаещи да видят с очите си тази екологична сграда, за по-малко от 5 месеца броят на посетителите достига 1,5 милиона човека и въпреки това строителите разглобяват постройката през април 2011 г.

Днес обаче тя продължава да съществува, макар и не в първоначалния си вид. Частите й са разпространени по училища в Тайван, за да достигне идеята за рециклирането до децата и да развие и тяхното мислене в по-зелена посока. Замисълът е изпълнен!

Ученици разработват различни пректи, като идеята достига дори до Малайзия и броят на училищата, които се присъединяват в различни екологични инициативи, всяко по свой начин, предложен от учениците, достига 500.

В крайна сметка, проектът, ефектът и последствията се оказали толкова успешни, че предстои появата на спортен център в Сингапур на базата на същата структура от рециклирани пластмасови бутилки и фабрика в северен Тайван.

Дори държава, чието име не се споменава, е поръчала изработката на военни бункери от специалната рециклирана пластмаса поради преносимия си характер и множеството други предимства.

Иновативният характер на строителния материал и самият EcoARK Pavillion приковават световното внимание и дават тласък на зеленото строителство и най-важно - на нова насока в обучението на децата от ранна възраст.

А вие учите ли децата си на грижа към околната среда?

От далеч сградата не изглеждала толкова специална, колкото всъщност е. Снимка: http://natgeotv.com

Мисъл на деня