еко

Удивителната красота на пролетта в Япония

Снимка: shintaries / Pixabay.com

Цъфтенето на черешите и вишните в Япония е едно от най-красивите природни явления и съответно привлича множество туристи всяка година. Сезонът на цъфтенето на дръвчетата обикновено започва в края на март, като хората имат възможност да проследят процеса на цъфтене в цяла Япония, продължаващ близо месец.

Всяка година се правят специални метеорологични прогнози отрано, чрез които да се предскаже началото на цъфтенето с възможно най-голяма точност, за да могат туристическите агенции да структурират програмите си колкото се може по-рано.

Сезонът на "сакура", както се наричат вишневите дръвчета в Япония, се смята за открит, когато се появят първите цветчета, а този начален период на цъфтежа се нарича "кайка" (kaika). Най-атрактивна гледка е периодът "манкай" (mankai), който обикновено настъпва 6-7 дни след "кайка". При него се наблюдава истинския пик на цъфтежа, който е изключително атрактивен за наблюдаване и снимки.

Близо седмица след началото на "манкай", цветчетата малко по малко започват да падат. Повечето туристи остават в Япония и за този период от сезона, тъй като цветчетата създават една уникална атмосфера, независимо, че вече са паднали на земята.

Снимка: nile / Pixabay.com

Мисъл на деня