еко

Welеda - био козметика от собствени градини

Неслучайно мотото на немския козметичен бранд Weleda е "В хармония с човека и природата". От текста по-долу ще разберете интересни факти за историята на марката, както и за собствените й градини, които са нейна отличителна черта.

Weleda е основана в Швейцария през 1921 г. от холандската лекарка Ита Вегман (1876 - 1943) и известния философ Рудолф Щайнер (1861 - 1925). Ита Вегман открива първия "Институт за Клинична Медицина" в Арлешайм в кантона Базеланд през 1921 г. По същото време, Щайнер вече е открил "Школата за Духовна Наука" в съседното градче Дорнах.

Щайнер регулярно дава медицински консултации в клиниката на г-жа Вегман, а неговите предложения по отношение на анамнезата и мнението му за конкретни медикаменти и терапия отварят нови хоризонти за Ита Вегман и нейните асистенти. Първите продукти започват да се произвеждат във фармацевтична лаборатория и скоро оформят основата на гамата на Weleda.

От създаването си Weleda развива и предлага медицински продукти, хранителни добавки и козметика. Към момента немската марка присъства на пет континента, а над 90-годишната й история я превръща в една от най-търсените био козметични марки в света.

Козметиката на Weleda се произвежда в модерни производствени фабрики с огромно внимание към избора на суровини. Голяма част от използваните растения, като например невенът, се добиват в собствените биологично-контролирани градини на фирмата. Съставките са оптимално комбинирани и изключително нежни към кожата, НЕ съдържат синтетични консерванти, оцветители и ароматизатори.

Днешната био-динамична градина на Weleda е създадена преди почти 60 години в Германия върху къс земя с поглед към планините. В основата й е залегнало антропософското схващане за организма, според което био-динамичната градина представлява цялостен организъм, в който отделните органи – хора, животни, растения, климат, почва – са свързани един с друг. Оттогава градината се разраства и постоянно се прибавят нови по-малки площи.

Разнообразните дървета поставят акцентите в градината на Weleda и в същото време служат за хабитат на птици и насекоми. Фонтаните предлагат вода за пиене на животните и осигуряват приятна, постоянна прохлада. Цъфтящите растения не само радват окото, но и привличат насекоми, които опрашват растенията и са източник на прехрана за полезните организми.

Живите плетове, дълги шест километра, се простират над парцелите в градината и в същото време са мостове за животните - тук гнездят птици и живеят дребни животни. Плетът има предимства и по отношение на климата - спира вятъра, в подветрената му страна съдържанието на въглероден двуокис е по-високо и създава по-благоприятна среда за виреещите там растения.

Природата и човешкият организъм се основават на еднакви принципи на съществуване - добре балансираните текстури на база на натурални съставки поддържат здравословния баланс, като подпомагат виталните процеси на целия организъм.

В текстовете към снимките прочетете още интересни факти за прекрасните градини на Weleda.

Градината е комплексна екологична система

Cъбития

Мисъл на деня