еко

Зелена стена, която пречиства мръсния въздух

Замърсяването на въздуха е проблем, който нараства с всеки изминал ден. Макар че това е невидима заплаха, нейните вредни ефекти не са толкова незабележими. Според Световната здравна организация, лошото качество на въздуха причинява седем милиона преждевременни смъртни случая всяка година.

В борбата с този сериозен проблем, Green City Solutions създаде City Tree - високотехнологична зелена стена, която има регенериращата сила на гората. Високо 4 метра и широко три метра, това еко изобретение се равнява на 275 дървета.

За създаването на City Tree се използва висококачествен мъх и ежедневно зелената стена абсорбира огромно количество прах, азотен диоксид и озонови газове. Инсталирани слънчеви панели генерират електричество, а устройство за събиране на дъждовна вода се грижи за свежестта на мъха.

Wi-fi сензори пък измерват влажността на почвата, температурата, помагат да се следи качеството на въздуха в района и показват ефикасността от "Градското дърво".

В допълнение към усилията за пречистване на въздуха, на разположение е и пейка за сядане, която позволява на минувачите да прекарат известно време сред зеленината.

Към момента подобна стена може да се открие в 20 големи града, като целта е да бъде инсталирана на колкото се може повече места по целия свят.

Снимки: facebook.com

Мисъл на деня