17 полезни съвета за храненето, които трябва да запомним

  • Сподели:
17 полезни съвета за храненето, които трябва да запомним

1. Уважавайте храната и благодарете за нея, когато сядате на масата.

2. Наслаждавайте се на храната бавно и спокойно. Това е от изключителна важност за правилния храносмилателен процес. Дъвчете достатъчно дълго, за да може храната да се обработи добре още в устата ви, преди да премине нататък към стомаха.

3. Хранете се само, когато сте със спокоен ум. Когато сме ядосани или изнервени, тялото ни отделя специфични токсини и отрови, които се смесват с кръвта.

4. Стремете се да избягвате комбинацията от много и различни храни. Идеалният вариант би бил да се храним с едно-единствено ястие в количество около 300–350 гр. в зависимост от съдържанието му.

5. Консумацията на вода е препоръчително да става преди хранене и да се изчаква поне един час преди да се приемат отново течности. Когато пием вода непосредствено след хранене, тя се смесва с храната и стомашните сокове и забавя процеса на храносмилане. Заедно с това носи и неприятно чувство за тежест.

6. Консумирайте повече течности и вода сутрин. Чаша или две топла вода на гладно след ставане от сън действат чудесно на стомаха ни и помагат за неговото облекчаване от натрупаните отпадъци, преди да стартираме деня.

7. Чаша прясно изцеден плодов или зеленчуков сок, допълнен с чаша чай с мед е истинска енергийна бомба и със сигурност ще ви зареди с повече енергия от обичайното сутрешно кафе.

8. Хранете се с умерено топла храна. Нека тя да не бъде нито твърде гореща, нито твърде студена.

9. Старайте се да употребявате храни, които истински харесвате и които ви носят наслада. Те са тези, от които има нужда тялото ви.

10. Хранете се тогава, когато сте наистина гладни. Най-добре свикнете да приемате храна по едно и също време на деня, около обяд или малко след това.

11. Поддържайте лична хигиена на устата. Тя е порталът на храната към тялото ви.

12. Избягвайте късните вечери. Храненето непосредствено преди лягане води до неспокоен и нездрав сън. Ако сте много гладни, хапнете лек плод.

13. Опитвайте се да гладувате веднъж в седмицата поне за 24 часа. Стомахът ви също има нужда от почивка.

14. Употребявайте сезонни храни. Доматите, краставиците и много други летни плодове и зеленчуци, отглеждани изкуствено през зимата, са пълни с нитрати и могат да доведат до хранително натравяне.

15. Старайте се да готвите с по-малко мазнина. Печете или гответе на пара.

16. Намалете солта до минимум.

17. Употребявайте чист пчелен мед за подсладител. В България имаме прекрасен био мед на много достъпна цена. Възползвайте се от него.

Източник: Drugata realnost

17 полезни съвета за храненето, които трябва да запомним

Снимка: jrbriggs.com