6 здравословни начина за набавяне на мазнини

  • Сподели:
6 здравословни начина за набавяне на мазнини

След "13 признака, че имате нужда от повече мазнини в диетата си", Станимир Михов изброява 6 здравословни начина, чрез които да си набавим необходимите за организма количества мазнини.

Отново трябва да се спомене, че добре съобразени количества и адекватен прием са ключови за постигането на здравословните ползи от консумацията на мазнини.

Здравословен начин 1 - избирайте по-мазна риба

Когато избирате риба, заложете на мазните варианти. Те съдържат по-високо количества есенциални мастни киселини и са по-богати на разнообразни хранителни вещества.

Богати на омега-3 мастни киселини са сьомга, скумрия, сардина, мида, риба тон.

Още един съвет при избор на риба е да се набляга на тези, които са по-малки по размер и по-ниско в хранителната верига. Смята се, че те съдържат в себе си по-малко замърсяване и химикали като живак.

Здравословен начин 2 - използвайте подходяща мазнина за готвене

Няколко супени лъжици масло или кокосово такова ще превърнат обикновеното ястие в по-екзотично и ще ви осигурят добър прием на полезни мазнини.

Маслото е в пъти по-здравословно от маргарина, особено ако е краве.

Сред най-подходящите мазнини за готвене са кокосово масло, животинските мазнини, масло от макадамия, зехтин, масло от авокадо, бадемово масло, рапично и фъстъчено масло.

Също така голяма част от хранителните вещества в зеленчуците са мастноразтворими. Това означава, че телата ни могат да ги използват по-добре в присъствието на мазнини.

Здравословен начин 3 - яжте повече яйца, ядки и авокадо

Яйцата са една от най-здравословните храни. Те съдържат отлично съотношение на аминокиселини, както и пълния брой незаменими аминокиселини (аминокиселините, които тялото не може да си набавя само и е нужен прием чрез храна). Богати са и на протеини, мазнини и холестерол.

Ядките също имат много високо съдържание на мазнини. Редовният им прием ще осигури добри количества на важни мазнини, магнезии и витамин Е.

Авокадото е друг здравословен продукт, богат на мононенаситени мазнини.

Здравословен начин 4 - консумирайте майонеза и гуакамоле

Чудесен начин да включите повече мазнини е да използвате добавки като майонеза и гуакамоле. Те са храни, богати на мазнини и можете да ги ядете с почти всичко.

Важно е обаче преди да ги купите да прочетете съдържанието на етикета и да изберете продукти без излишни съставки като захар, консерванти или прекалено големи количества сол.

По-добрият вариант е да си направите сами майонезата, като заместите растителните масла с масло или зехтин.

Здравословен начин 5 - консумирайте мастни сирена, кашкавали и мляко

Обезмаслените и нискомаслените варианти на млечните продукти са по-популярни и предпочитани. Особено когато почти всеки се опитва да започне хранителен режим или диета с цел да загуби малко килограми и мазнини, тъй като са по-нискокалорични.

Въпреки това пълномаслените продукти съдържат в себе си мазнини, които може да липсват на телата ни. Също така са по-богати на разнообразни хранителни вещества като витамини, минерали и други.

Здравословен начин 6 - хапвайте малки количества черен шоколад

Черният шоколад има високо съдържание на мазнини. Препоръчително е да изберете марка, която е органична, а шоколада да бъде с над 80% съдържание на какао. Така ще сте сигурни, че количеството захар и излишни добавки е ограничено до минимум и е наблегнато на полезното какао.

Шоколадът е и добър източник на антиоксиданти.

Заключение

Ключът е в баланса, когато става въпрос за хранителните мазнини.

Уверете се, че приемате достатъчно мононенаситени и полиненаситени мазнини, както и определени количества наситени мазнини според личните цели.

За да функционират правилно, телата ни се нуждаят и от трите вида.

Още от Станимир Михов може да прочетете в stanimirmihov.com.