7 храни за мозъка и съвети за тяхното консумиране

  • Сподели:
7 храни за мозъка и съвети за тяхното консумиране

Страстта към работата и интернет изтощава бавно, но сигурно. Тази умора се отразява на способността на мозъка да мисли ясно и креативно. За щастие, има как да избистрите ума си - като консумирате определени храни, подправки и билки.

1. Ядки

Ядките, или по-точно тиквените и слънчогледовите семки, са ценни източници на витамин Е. Ако изяждате по 100 грама от тези ядки на ден, си набавяте над 60% от препоръчителната доза витамини.

Каква е ползата от консумацията на храни, богати на витамин Е? Шансът на хора, които ядат такива храни, да развият болестта на Алцхаймер е с 67% по-малък в сравнение с тези, които не приемат достатъчно количество от това органично вещество, според статия в сайта dumblittleman.com, базирана на проучвания.

Освен това храните, богати на витамин Е, могат да намалят или предотвратят увреждането на мозъка след инсулт.

Съвет: Може да поръсите салатата или зеленчуците, които ядете със слънчогледови или тиквени семки.

2. Авокадо

Това растение не само, че е богато на витамин Е, но съдържа и олеинова киселина. Тази мастна киселина спомага за производството на миелин в мозъка. А миелинът е вещество, което спомага за увеличаване на скоростта на движение на информацията.

Съвет: Преди да изпечете сандвич със сирене или кашкавал, сложете отгоре няколко парченца авокадо.

3. Канела

Тази подправка подобрява способността на мозъка да координира визуалните процеси с моторни, т. нар. "визуално-моторна интеграция", сочи скорошно изследване. Освен това, канелата е богата по съдържание на манган - мощен антиоксидант, който е от жизненоважно значение за доброто здраве на мозъка.

Съвет: Малко количество от подправката, поръсено върху сутрешната ви овесена каша, ще свърши чудесна работа за правилното функциониране на мозъка.

4. Риган

Консумацията на масло от риган по два пъти на ден помага за увеличаване на мозъчните вълни, свързвани с подобряване на настроението и релаксацията, според изследване, публикувано в сп. British Journal of Nutrition. Подправката съдържа и антиоксиданти, предпазващи от увреждане на нервните клетки.

Съвет: Не е нужно да консумирате риган под формата на хапчета. Много "по-вкусен" вариант би било, ако добавите подправката към марината за пиле, преди печене. Риганът е подходяща и за пици, спагети, сандвичи, доматена супа, ястия с боб и яйца.

5. Сладки картофи (батати)

Бататите се смятат са по-здравословен източник на въглехидрати, в сравнение с другите сортове. Но има и още една причина, поради която си заслужава да се обърнете към тях - високо съдържание на каротеноид. Именно голямото количество на този органичен пигмент, дава на сладките картофи характерния оранжев цвят.

Учените са на мнение, че ниските нива на този силен антиоксидант в човешкия организъм причинят влошаване на когнитивните (познавателните) способности на мозъка, особено при възрастни хора. И обратно – високата концентрация на каротеноид помага за развитието на когнитивните умения.

Рецепта за супер салата: обелете, нарежете и настържете един картоф и една ябълка. След това ги смесете и овкусете по ваш вкус.

6. Зелен чай

Той намалява риска от диабет и различни видове рак, отразява се благоприятно върху метаболизма, а и на кожата. Доказано е обаче, че зеленият чай увеличава притока на кръв в мозъка, а оттук - и активността на нервните клетки в ключови области на този човешки орган, отговорни за паметта, мисленето и разбирането.

Съвет: Заменете сутрешното кафе с чаша зелен чай с лимон, за да засилите както метаболизма си, така и мозъчната дейност.

7. Черен шоколад

Това сладко изкушение е богато на флаванол. Това вещество улеснява притока на кръв в мозъка, което от своя страна подобрява паметта.

Съвет: За повече енергия и настроение, може да хапвате по няколко парченца черен шоколад за следобедна закуска.