7 напитки, които перфектно заместват кафето

  • Сподели:
7 напитки, които перфектно заместват кафето

Безспорно е, че една от най-консумираните напитки по света е кафето. Около 1 млрд. чаши кафе се изпиват дневно в целия свят. Но има безброй критики и спорове относно въздействието му върху човешкото здраве. Специалистите предупреждават, че повече от две чаши дневно от кофеиновата напитка застрашават състоянието на цялата сърдечно-съдова система.

Било то по здравословни или по други причини, факт е, че на някои хора наистина им се налага да заменят ободряващата свежест на чаша кафе с друго питие. Ето няколко предложения за нейни заместители:

Чай

Две чаши черен чай доставят на организма точно толкова кофеин, колкото и чаша кафе. Млякото в чая пък, както го предпочитат англичаните, ще подсилят енергизиращите му качества. Ободряващи силни чайове, които ще ви дарят със страхотен тонус са тези от: жасмин, жен-шен, гъба рейши, мача, зелен чай, чай с добавки от кардамон и канела. А ето и една рецепта за съвършения ободряващ чай – перфектен заместител на кафето. Зелен чай се попарва с парченца джинджифил, чай от шипка и няколко парченца ябълка. След като поизстине, парченце лимон и лъжичка мед са съвършеният завършек.

Какао

Какаото е напитката, която най-много се доближава до вкуса на кафето. Важно условие обаче е какаото, което консумирате да е истинско, а не инстантно , произведено със захар. Чаша истинско вълшебно какао може да си приготвите, като за аромат добавите към него и малко мед, канела, карамфил или кардамон. Едно-две зрънца пипер пък ще ви загреят чудесно в студените дни, като, в същото време ще ви ободрят, тонизират и повишат настроението.

Печен смлян лимец

С напитката от печен смлян лимец е изключително здравословна. Тя ще повиши общия ви тонус и работоспособност, ще подобри кръвообръщението и храносмилането. На всичкото отгоре ще стимулира обмяната на веществата. С подобен ефект за здравето е и печеният смлян ечемик.

Зелен шейк/смути

Експериментирайте с всичко що е зелено и се яде. Спанак, зеле, маруля и т.н. притежават учудващо ободряващ и освежаващ ефект. Овкусени с микс от банан, авокадо, манго и/или ябълка, тези превъзходни коктейли ще зазвучат в небцето ви като същинска симфония.

Рожков на прах

Той притежава естествена сладост и се приготвя като какаото – необходимо е само малко топла вода и някоя и друга подправка според предпочитанията ви.

Ленено семе

Закуска с добавено към нея ленено семе – перфектен старт на деня. Голямото количество фибри ще ви зареди с енергия и ще ви държи бодри и в настроение през целия ден.

Джинджифил

Чаят от джинджифил е известен с многобройните си здравословни свойства. Едно от тях е ободряващият ефект. За информация пък на всички дами, които се грижат за стройния си силует или пък държат да си го върнат, джинджифиловият чай топи килограмите! Последното се дължи на свойството на джинджифила да засилва метаболизма, а оттам и да чисти токсините от тялото. Чаят от джинджифил е и отличен имуностимулант!

Източник: Ladyzone.bg

{GALLERY}

Запитвали ли сте се, защо някои от нас изпиват първата си чаша кафе още в леглото? Защо след първата ни чаша кафе (в някои случаи, след втората), денят ни изглежда много по-ведър?

Кафето подсилва прихода на кръв в мозъка и стимулира мисълта. Подсилва вниманието и мотивацията, подкрепя мисления процес и концентрацията и намалява ментaлната умора, пише Comlinkcoffeeshop.com.

Всеки, който някога е пил кафе, е усетил по един или друг начин комбинацията от ефекти. Сутрешният душ може да ни освежи, но кафето изостря вниманието и ни подготвя за предстоящите ни задачи през деня.

Екип от изследователи от Германския университет "Рур", провели експеримент с 66 доброволци, които били поканени да изберат положителните думи и фрази от всички думи и изрази, които се появявали на екран пред тях. Половината от участниците приели 200 мг кофеин (около 2 чаши кафе) половин час преди теста.

Изследователите открили, че хората, които са изпили "сутрешното си кафе" са с 7% по-прецизни в избора на думи, и носят положителен емоционален тонус.

В допълнение, германските учени установили, че кофеинът изостря и забързва реакциите. Изпиването на една чаша кафе сутрин ви прави по-адекватни, по-мислещи и способни да решавате прости задачи.

Кофеинът стимулира онези части на мозъка, които са отговорни за положителните ни емоции, предполагат учените провели изследването.

Според друго проучване публикувано в "Архивите за вътрешна медицина, "Харвард", учени открили, че пиенето на кафе с кофеин намалява процента на депресия, особено при жените.

Жените, които пиели 2-3 чаши кафе с кофеин на ден, проявявали 15% по малко депресивни състояния през десетте години на изследването. Жените, които пиели 4 или повече чаши кафе на ден, проявявали 20% по-малко депресии. А какво се случва с тези, които консумират безкофеиново кафе? Тези жени нямали понижен процент на депресивните състояния.

Препоръчителната дневна доза кофеин e 300 мг или 2-3 чаши кафе. Това количество е достатъчно, за да ни подобри настроението като се събудим, да раздигне облаците и мъглявината надвиснала над нас и да ни помогне да започнем деня си по-добре.

Кафето е най-ароматната кофеиновата напитка, която ни дава положително/позитивно усещане и ни зарежда с тонус!

7 напитки, които перфектно заместват кафето