8 храни, които всъщност не са никак полезни

  • Сподели:
8 храни, които всъщност не са никак полезни

Искаш да се храниш здравословно? Ta кой не иска… Все пак всички се увличаме по новите тенденции и ни харесва да опитваме нови продукти.

Здравословните храни не правят изключение - популярността им расте непрекъснато и всеки се стреми към тях. Това е и причината маркетинг специалистите да правят всичко възможно да представят продуктите на компанията си за полезни.

Е, едва ли ще те изненадам, ако ти кажа, че много от тези храни, които ни се представят за полезни, всъщност не са. А в някои случаи те са дори доста вредни! Нека разгледаме кои са тези уж "здравословни" храни…

1. Фрешове

Една чаша фреш може да съдържа дори повече калории от чаша газирана напитка. Много по-полезно е да хапнеш цял плод, отколкото да пиеш единствено сока от него.

Основната причина е, че фрешовете не съдържат фибри за разлика от целия плод. Фибрите помагат за по-бавното усвояване на захарта, което не повишава рязко нивата на инсулин. С отсъствието на тези фибри сме подвластни на високите нива на захар, а оттам - към наддаване на тегло.

2. Енергийни (протеинови) барове

Почти всички производители на енергийни или протеинови барове афишират огромни здравословни ползи, но често тези продукти имат хранителен профил по-близък до евтините десерти, отколкото до здравословните храни.

Някои барове съдържат толкова захар, колкото един "Сникърс". Това не означава, че трябва изцяло да спреш да ги консумираш, но се съобразявай с количеството захар, калориите и съставките, изписани на опаковката. Или се спри на по-утвърдени източници на протеин.

3. Смутита от магазинната мрежа

Може би се чувстваш спокоен и уверен, когато купуваш смутита от магазина, защото се предполага, че съдържат натурални съставки и хранителни вещества, от които тялото ти се нуждае.

Смутитата всъщност са доста калорични и богати на захар. Едно смути, закупено от щанд за здравословни храни, може да съдържа от 600 до 1000 калории поради големите количества мляко, семена, ядки и често пъти добавени прости захари и сиропи в състава му.

Ако искаш да се насладиш на едно наистина здравословно смути, то закупи суровите съставки от магазина и го приготви вкъщи. Добави в блендера:

• 1 или 2 плода, за да придадеш леко сладък вкус (но не прекалявай) - банан, ябълка и т.н.

• Зеленчуци - спанак, рукола, магданоз, морков, цвекло и т.н.

• Ядки или семена - бадем, кашу, чиа, конопено семе и т.н.

• Кисело мляко (по желание) - нека млякото има поне 1.5 - 2% масленост; избягвай напълно обезмаслените млека (0.1% масленост).

4. Комерсиални зърнени закуски/мюсли

Когато чуеш израза "зърнена закуска", предполагам се сещаш за продукти като "Нестле Фитнес", "Нескуик" и всичките им производни.

Няма нищо здравословно в тези храни, защото са наблъскани с огромно количество захар и стабилизатори, а на всичкото отгоре са бедни на белтъчини и фибри, които стабилизират нивата на кръвна захар и инсулин.

Забележка: Под зърнени закуски нямам предвид естествените овесени ядки без добавена захар - няма нищо нередно да консумираш тях на закуска.

5. Храни без глутен

Безглутеновите храни набират все по-голяма популярност, но нека набързо разясня какво точно представлява глутенът. Той е трудно смилаем протеин, който е вреден за малка част от хората (тези с глутенова ентеропатия и глутенова непоносимост) и затова храните без глутен са толкова актуални напоследък.

Но в действителност едва около 5 - 10% от хората имат непоносимост към него. За всички останали консумацията на храни, съдържащи глутен, не би трябвало да представлява проблем.

Производителите на безглутенови храни използват крайно преработени брашна, които са изключително бедни откъм хранителни вещества, само и само за да заменят глутена. По този начин даваш повече пари, а в замяна най-често получаваш по-малко здравословен продукт от този, който съдържа глутен.

Разбира се, има и качествени безглутенови продукти, но трябва внимателно да четеш етикета и съставките.

6. Спортни (изотонични) напитки

Атлетите консумират изотонични напитки най-вече заради високото им съдържание на електролити. Eлектролитите са йони, които имат важни функции в тялото - като поддържането на сърдечния ритъм, съкращаването и разпускането на мускулите, както и регулирането на течностите в организма. Полезни свойства при спазване на каквато и да е фитнес програма.

Въпросът е, че не губим толкова много електролити, колкото на производителите на спортни напитки им се иска… В началото спортните напитки са били предназначени за елитните спортисти, но днес тези граници са се размили и много фитнес ентусиасти ги използват.

Проблемът е, че тези напитки съдържат голямо количество захар. Точно както при фрешовете…

7. Сушени плодове

Сушените плодове са едно невинно допълнение към закуската ти… Все пак те са просто плодове, нали?

Да не бързаме със заключенията… Производителите третират сушените плодове със серен диоксид (E220), за да запазят свежестта им, и добавят захар, подсладители и синтетични оцветители, за да подобрят вкуса и търговския им вид.

Поради тази причина сушените плодове се категоризират по-скоро към бонбоните, отколкото към плодовете! Въпреки че от тях може да си набавиш витамини, минерали и фибри, те си остават прекалено богати на захар, а и са лесни за преяждане, което не е добра комбинация.

8. Суши

Една ролка суши може да съдържа между 200 и 500 калории, защото в повечето случаи се добавят тежки сосове, които в основата си са направени от захар и трансмазнини. А сега умножи тези калории по 6, колкото суши ролки има в един средно голям сет… И калориите започват неусетно да се трупат!

Не трябва да се пренебрегва и друг риск от консумацията на суши - суровата морска храна може да бъде носител на опасни паразити, вируси и бактерии.

Ако не можеш без суши (аз също го обичам), бих ти дал следния съвет: консумирай го винаги в заведения с добра репутация и гледай то да е във възможно най-естествения си вид - без дресинг и сосове.

В заключение

Както виждаш не е от значение какво ни карат да мислим маркетинг експертите, по-важно е каква е истинската хранителната стойност на храната, която купуваме. Подбирай внимателно какво консумираш и обръщай внимание на етикета.