гурме

8 от най-често срещаните хранителни дефицити и как да си ги набавим с храната

Спанак. Снимка: pixabay.com/kkolosov

В днешния динамичен и изобилстващ от всичко свят е интересен въпросът за хранителните дефицити у хората. Много хранителни вещества са от основно значение за доброто здраве, докато тяхната липса може да доведе до влошено здравословно състояние, да попречат да се чувстваме добре и да възпрепятстват организма да функционира правилно.

Тези фактори ни излагат на риск и от развитието на определени болести. Най-често не можем да разберем, че някои от веществата в организма ни липсват, докато не започнем да изпитваме съответните симптоми.

Повечето хора не осъзнават, че хранителните добавки като витамини, минерали, пробиотици и хранителни комплекси не са заместители на разнообразното хранене. Те не съдържат разнообразния спектър на хранителни вещества, които могат да се набавят със зеленчуци и плодове, например.

Хранителните дефицити могат да предизвикат проблеми на абсолютно всяко ниво:

- Воден баланс

- Нервна система

- Храносмилане

- Метаболизъм

Затова тук ще опишем най-често срещаните хранителни дефицити и какво може да се направи, за да се предпазим и предотвратим от последиците при липсата им.

Най-често срещаните хранителни дефицити са:

1. Желязо

Желязото подпомага най-важната част от тялото, а именно кръвта. Огромна грешка е да пренебрегваме ниското му съдържание в организма ни.

Хемоглобинът е този, който помага на червените кръвни клетки да пренасят кислорода в цялото тяло, а желязото е от съществено значение за производството му.

Когато организмът страда от недостиг на желязо, съответно се разпространява и по-малко кислород до тъканите, а клетките умират и причината затова е, че са лишени от необходимото количество кислород.

В храната се съдържат основно два вида желязо: Единият вид желязо (хем-желязото) се абсорбира доста добре и се съдържа само в животинските храни и в особено големи количества в червеното месо. Богатите храни на този вид желязо са птичето и червеното месо, черният дроб и рибата.

Другият (не-хем-желязото) се съдържа и в животинските, и в растителните храни. За разлика от първия вид, той се абсорбира от тялото по-трудно.

Недостигът на желязо е най-често срещаният хранителен дефицит и от него страдат около 25% от населението на планетата.

Вегетарианците са по-предразположени към недостиг на желязо, защото не приемат месо, а само вида желязо от растенията, което не се абсорбира толкова добре.

Най-честото усложнение от този недостиг е анемията. Характерно за анемията е, че количеството на червените кръвни клетки намалява и кръвта става по-малко способна да пренася кислорода до органите в тялото.

Желязото също участва в правилното клетъчно функциониране, както и в синтеза на някои хормони.

Признаците за недостиг на желязо са:

• Чувство на умора

• Безпокойство

• Бледа кожа

• Главоболие

• Отслабена имунна система

• Изтъняване на косата

• Нарушена функция на мозъка

Няма как да пропуснем и факта, че желязото е и вредно в прекалено големи количества.

Храните, които са най-богати на желязо:

Кимион - 69 мг желязо в 100 г

Копър (сушен) - 41.50 мг желязо в 100 г

Джинджифил (сушен) - 41.50 мг желязо в 100 г

Целина - 44.90 мг желязо в 100 г

Магданоз (сушен) - 41.50 мг желязо в 100 г

Скариди (сушени) - 21.30 мг желязо в 100 г

Миди (консервирани) - 21.30 мг желязо в 100 г

Гъби (сушени) - 11.70 мг желязо в 100 г

Заешко месо (варено) - 10.80 мг желязо в 100 г

Какао (на прах) - 10.50 мг желязо в 100 г

Тиквени семена - 10 мг желязо в 100 г

Соя (сушена) - 9.70 мг желязо в 100 г

Снимка: pixabay.com/condesign

Мисъл на деня