гурме

8 от най-често срещаните хранителни дефицити и как да си ги набавим с храната

Спанак. Снимка: pixabay.com/kkolosov

В днешния динамичен и изобилстващ от всичко свят е интересен въпросът за хранителните дефицити у хората. Много хранителни вещества са от основно значение за доброто здраве, докато тяхната липса може да доведе до влошено здравословно състояние, да попречат да се чувстваме добре и да възпрепятстват организма да функционира правилно.

Тези фактори ни излагат на риск и от развитието на определени болести. Най-често не можем да разберем, че някои от веществата в организма ни липсват, докато не започнем да изпитваме съответните симптоми.

Повечето хора не осъзнават, че хранителните добавки като витамини, минерали, пробиотици и хранителни комплекси не са заместители на разнообразното хранене. Те не съдържат разнообразния спектър на хранителни вещества, които могат да се набавят със зеленчуци и плодове, например.

Хранителните дефицити могат да предизвикат проблеми на абсолютно всяко ниво:

- Воден баланс

- Нервна система

- Храносмилане

- Метаболизъм

Затова тук ще опишем най-често срещаните хранителни дефицити и какво може да се направи, за да се предпазим и предотвратим от последиците при липсата им.

Най-често срещаните хранителни дефицити са:

6. Йод

Основна роля за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, както и за производството на хормони от нея, играе йодът.

Хормоните, които произвежда щитовидната жлеза, отговарят за правилното развитие на мозъка, растежа на човек и поддръжка на костите здрави. Освен това, има свойствата да регулира положително обмяната на веществата (метаболизма).

Една трета от хората по света страдат от липсата на йод, което го прави един от най-често срещаните дефицити. Най-чест симптом на липса на йод е увеличена щитовидна жлеза, което у нас е по-популярно като "гуша".

Липсата на йод, може да доведе до сериозни последици, особено при малките деца. Най-неприятните от тях са например аномалии в развитието на детето, както и умствена изостаналост.

Симптомите на дефицит в организма на човек са повишено тегло, задух и нарушения на сърдечния ритъм.

Препоръчителният дневен прием на йод варира в зависимост от възрастта и нуждите на човек. Прието е, че възрастни и деца трябва да приемат между 150- 250 мкг. За бременни и кърмещи жени нормалното количество е ~250 мкг.

Избягването на консумация на храни, съдържащи йод може да доведе до:

• Белодробни усложнения

• Ендокринни нарушения на функцията на щитовидната жлеза

• Отслабена имунна система

• Дерматологични усложнения на кожата, косата и ноктите

• Анемия

• Кардиологични проблеми.

Най-опасните заболявания, предизвикани от липста на йод:

• Безплодие

• Раждане на деца с определени увреждания

• Умствена изостаналост

• Остри психични заболявания.

Храни, богати на йод са: морската риба, лук, мед, сини сливи, банани, яйца, кисело мляко, цвекло, орехи. Голямо количество йод се съдържа и в следните зеленчуци: домати, моркови, чесън, пипер и картофи.

Снимка: pixabay.com/PeteLinforth

Cъбития

Мисъл на деня