гурме

Аюрведа в кухнята

Снимка: AquaSpiritLens / Pixabay.com

Аюрведа разглежда всеки човек като микрокосмос (малка част или отражение) на макрокосмоса (голямата картина или Вселената).

Умът и тялото ни са съставени от същите елементи, които изграждат всичко около нас. Управляват ни същите енергии и сили, които движат океаните, ветровете, звездите и планетите.

В галерията ще намерите информацията за философията на аюрведа, значението на храносмилането - физическо и умствено, дисбалансът и хармонията между петте елемента в тялото:

Причини за дисбаланс

Чарака самхита разкрива, че нещастието е следствие от неправилен избор на момента и неуместно използване на способностите на ума и петте сетива.

Редовното възникване на тези три причинни фактора води до нарушаване на баланса:

  • Кала: неправилен избор на време от деня и време от годината (сезонен ефект);
  • Асатмендрияртха самьога: неправилна употреба на сетивата;
  • Карма: действия, свързани с тялото, словото и ума, включващи неправилна функция на умствените способности и праджнапарадха (престъпления срещу мъдростта).

Кала означава време. Във всеки период от деня, годината и живота преобладава някой от петте елемента. Качествата на тези увеличаващи се и намаляващи елементи могат да предизвикат нарушение на баланса.

Например, консумацията на алкохол и пържена храна и излагането на пладнешко слънце през лятото може да доведе до заболявания на питта – горещата, мазна доша.

Ако спазвате разхлаждаща диета през лятото, ще подпомогнете здравето си, като съблюдавате идеалното време от годината, за да се наслаждавате на подходящи балансираши храни.

За да вземаме добри решения, нужна ни е постоянна съзнателност, която позволява да преценяваме действията си обективно и да обмисляме правилно момента.

Снимка: JillWellington / Pixabay.com

Вижте още: "Храна за вътрешен покой" или коя храна е сатвична

Из "Аюрведа в кухнята: 100 прости рецепти за спокоен и ясен ум" от издателство "Кибеа"

Мисъл на деня