гурме

Аюрведа в кухнята

Снимка: AquaSpiritLens / Pixabay.com

Аюрведа разглежда всеки човек като микрокосмос (малка част или отражение) на макрокосмоса (голямата картина или Вселената).

Умът и тялото ни са съставени от същите елементи, които изграждат всичко около нас. Управляват ни същите енергии и сили, които движат океаните, ветровете, звездите и планетите.

В галерията ще намерите информацията за философията на аюрведа, значението на храносмилането - физическо и умствено, дисбалансът и хармонията между петте елемента в тялото:

Храносмилане и здраве

Според аюрведа доброто храносмилане е най-важният аспект на здравето. От пълноценното смилане и усвояване на хранителните вещества се образуват градивните единици на тялото, наречени ахара раса (питателната същност на храната).

Когато дъвчете и преглъщате, храната се смесва с вода, ензими и киселини, а крайният продукт е точно този питателен сок, който се използва за изграждането на тъканите.

По този начин доброто храносмилане създава здраво тяло. Правилното преработване на храната в организма се свързва с питателната същност на храната, която приемаме всеки ден, и с планетата, която ни осигурява тази храна.

Ето защо начинът на хранене е изключително важен аспект на аюрведическото лечение.

Снимка: stevepb / Pixabay.com

Вижте още: "Храна за вътрешен покой" или коя храна е сатвична

Из "Аюрведа в кухнята: 100 прости рецепти за спокоен и ясен ум" от издателство "Кибеа"

Мисъл на деня