гурме

Аюрведа в кухнята

Снимка: AquaSpiritLens / Pixabay.com

Аюрведа разглежда всеки човек като микрокосмос (малка част или отражение) на макрокосмоса (голямата картина или Вселената).

Умът и тялото ни са съставени от същите елементи, които изграждат всичко около нас. Управляват ни същите енергии и сили, които движат океаните, ветровете, звездите и планетите.

В галерията ще намерите информацията за философията на аюрведа, значението на храносмилането - физическо и умствено, дисбалансът и хармонията между петте елемента в тялото:

Умственото храносмилане

Истинското благосъстояние обаче зависи не само от физическото, но и от умственото храносмилане. Преработването (смилането) на идеите, преживяванията и емоциите е ключова функция, необходима за общото ни благосъстояние.

Правилното количество входни данни и достатъчното пространство за преработването им водят до спокойствие и стабилност на ума и нервната система. Тази устойчива реалност, характеризираща се с ниско ниво на стреса, стои в основата и на физическото здраве.

Тялото и умът са взаимозависими системи, подлежащи на паралелни влияния: физическият свят на петте елемента и енергийният свят на покоя, движението и промяната. Като че ли по-лесно е да разпознаем осезаемите елементи в тялото, така че нека разгледаме първо тях, преди да се гмурнем в темата за ума.

Снимка: Binja69 / Pixabay.com

Вижте още: "Храна за вътрешен покой" или коя храна е сатвична

Из "Аюрведа в кухнята: 100 прости рецепти за спокоен и ясен ум" от издателство "Кибеа"

Мисъл на деня