гурме

Аюрведа в кухнята

Снимка: AquaSpiritLens / Pixabay.com

Аюрведа разглежда всеки човек като микрокосмос (малка част или отражение) на макрокосмоса (голямата картина или Вселената).

Умът и тялото ни са съставени от същите елементи, които изграждат всичко около нас. Управляват ни същите енергии и сили, които движат океаните, ветровете, звездите и планетите.

В галерията ще намерите информацията за философията на аюрведа, значението на храносмилането - физическо и умствено, дисбалансът и хармонията между петте елемента в тялото:

Петте елемента

В аюрведа човешката анатомия започва от петте елемента: етер (пространство), въздух, огън, вода и земя. Те създават трите съставки, които управляват функциите и енергиите в тялото, а именно движението, промяната и кохезията (слепването на нещата).

Според Чарака когато тези съставки, известни като доши, се намират в баланс и хармония, човек се радва на гладко протичащи процеси (храносмилане, кръвообращение и др.), ясни сетива, ефективно изхвърляне на отпадъчните вещества и щастие.

Петте елемента се проявяват като качества в тялото, които можем да разпознаем просто като обръщаме повече внимание на физическите усещания.

Въздухът и пространството например са студени и леки, огънят е горещ и остър, земята и водата са тежки и влажни. Балансът се нарушава, когато кое да е от тези качества присъства в прекалено малко или прекалено голямо количество.

Прекомерната сухота например (вследствие на живот в пустинята или хапване на сухи крекери) ще доведе до симптом като суха кожа.

Тези елементи имат съответните ефекти и върху ума: тежките, влажни качества на земята и водата го замъгляват, а леките, подвижни качества на въздуха и пространството затрудняват концентрацията.

Снимка: avi_acl Pixabay.com

Вижте още: "Храна за вътрешен покой" или коя храна е сатвична

Из "Аюрведа в кухнята: 100 прости рецепти за спокоен и ясен ум" от издателство "Кибеа"

Мисъл на деня