гурме

Аюрведа в кухнята

Снимка: AquaSpiritLens / Pixabay.com

Аюрведа разглежда всеки човек като микрокосмос (малка част или отражение) на макрокосмоса (голямата картина или Вселената).

Умът и тялото ни са съставени от същите елементи, които изграждат всичко около нас. Управляват ни същите енергии и сили, които движат океаните, ветровете, звездите и планетите.

В галерията ще намерите информацията за философията на аюрведа, значението на храносмилането - физическо и умствено, дисбалансът и хармонията между петте елемента в тялото:

Аюрведа коригира нарушенията

Аюрведа коригира нарушенията на баланса, като въвежда противоположни качества и намалява сходните. В случай на замъглен ум например облекчаването на симптомите ще се подпомогне от въвеждането на леки, сухи храни като ечемик и намаляването на тежките, влажни храни като пшеница.

Човек се нуждае и от петте елемента, но те присъстват в различни количества във всеки от нас. Опознаването на индивидуалното ни съчетание от елементи може да отнеме известно време.

Обръщайте внимание на тялото си през различните сезони, за да забележите основните играчи. Ако сухата кожа, скалп, изпражнения и прочее са типични за вас, може би в тялото ви има повече от елементите пространство и въздух.

Щом изясните това, започнете да обръщате внимание на фините качества на тези елементи в ума и настроенията си.

Пространството и въздухът например могат да се проявят като тревожно, понякога разсеяно, замаяно или чувствително състояние на ума или настроение вследствие на порьозната, шуплива природа на тези елементи.

Аюрведа разглежда функциите на тялото и на ума като взаимосвързани и смята, че балансът и дисбалансът се коренят едновременно във физическата и в психичната сфера. В името на цялото си благополучие трябва да познаваме и двете.

Снимка: ArtificialOG / Pixabay.com

Вижте още: "Храна за вътрешен покой" или коя храна е сатвична

Из "Аюрведа в кухнята: 100 прости рецепти за спокоен и ясен ум" от издателство "Кибеа"

Мисъл на деня