гурме

Аюрведа в кухнята

Снимка: AquaSpiritLens / Pixabay.com

Аюрведа разглежда всеки човек като микрокосмос (малка част или отражение) на макрокосмоса (голямата картина или Вселената).

Умът и тялото ни са съставени от същите елементи, които изграждат всичко около нас. Управляват ни същите енергии и сили, които движат океаните, ветровете, звездите и планетите.

В галерията ще намерите информацията за философията на аюрведа, значението на храносмилането - физическо и умствено, дисбалансът и хармонията между петте елемента в тялото:

Медицина за ума: създаване на баланс чрез храната и поведението

Естеството на храната, нейният елементен състав и енергията на приготовлението и консумирането влияят на природата на ума и ни тласкат към определен тип поведение. Правилно разбрахте: човек се държи така, както се храни.

Познавайки естеството на храната, на заниманията и на взаимоотношенията с хората, можем да променим ума си. Спомнете си как стават нещата: аюрведа въвежда противоположни качества и намалява подобните, за да постигне баланс.

Ако главата ви тежи, хапнете нещо леко, съставено от пространство и въздух. Ако се чувствате замаяни, изберете нещо тежко, съставено от земя и вода.

Снимка: ArtificialOG / Pixabay.com

Вижте още: "Храна за вътрешен покой" или коя храна е сатвична

Из "Аюрведа в кухнята: 100 прости рецепти за спокоен и ясен ум" от издателство "Кибеа"

Мисъл на деня