гурме

Аюрведа в кухнята

Снимка: AquaSpiritLens / Pixabay.com

Аюрведа разглежда всеки човек като микрокосмос (малка част или отражение) на макрокосмоса (голямата картина или Вселената).

Умът и тялото ни са съставени от същите елементи, които изграждат всичко около нас. Управляват ни същите енергии и сили, които движат океаните, ветровете, звездите и планетите.

В галерията ще намерите информацията за философията на аюрведа, значението на храносмилането - физическо и умствено, дисбалансът и хармонията между петте елемента в тялото:

Баланс и дисбаланс

Ключът към поддържането на здравето се крие в познаването на дълбоките причини за нарушенията в баланса. Според аюрведа заболяванията се коренят и в тялото, и в ума.

А не можем да видим тялото и ума без техния вътрешен компас: духа, или душата. Този трети слой е вместилището на стабилността, баланса и дълбокото щастие.

Аюрведа използва физически терапии (като билколечение и масажи) и духовни терапии (като медитация, мантри и молитви за изцеление на ума). От Чарака научаваме, че духовните практики, достигащи до душата, са най-ефективните за лечение на болестта.

За да превърнем храната в духовна терапия, трябва да разгледаме трите причини за дисбаланс. Две от тях се коренят в ума и могат значително да повлияят на избора ни за храна, ако не ги осъзнаем.

Взаимодействието с тези аспекти на благосъстоянието ще ни помогне да вземаме мъдри решения. Вероятно звучи претенциозно, но е удивително да си дадем сметка, че храненето може да се превърне в път към доволството и щастието.

Бездруго се храним всеки ден – защо да не започнем да храним не само тялото, но и душата си?

Снимка: guvo59Pixabay.com

Вижте още: "Храна за вътрешен покой" или коя храна е сатвична

Из "Аюрведа в кухнята: 100 прости рецепти за спокоен и ясен ум" от издателство "Кибеа"

Мисъл на деня