гурме

Да си сготвим филм

Представяте ли си кейк под формата на сърце, който пулсира с ритъма на истинско сърце? А пеещ кейк? Опитвали ли сте електриково синьо желе, което свети в тъмното?

Не, не е шега. Съвсем действителни сладкиши са: оригинални зрелища не само за небцето, а за всичките ни сетива.

Тайните на тяхното приготвяне са описани в Special Effects Cookbook ("Готварска книга със специални ефекти"). Не я търсете по книжарниците, защото никога не е достигала до българския пазар.

Публикувана в САЩ преди повече от двайсет години и погледната на фона на всевъзможните кулинарни издания, видели бял свят оттогава, книгата изглежда антика. Не и рецептите в нея. Те са толкова крещящо свежи, хитроумни и зашеметяващи, колкото всяко изобретение с днешна дата.

Затова, всичко, което набързо ще разкажа тук, не е отзив за изданието, а за креативната находка на автора - господин Майкъл Е. Самонек от Кливланд, Охайо - чудак-експериментатор, любител на фантастичните филми и готвенето.

Всичко започва през 1992 г. по време на улично задръстване, в което, вместо да нервничи или ругае, Самонек решава да измисли как да свърже двете хобита.

Специалните ефекти, разбира се! Втурва се към къщи и отведнъж създава първия си кулинарен хит: Green Dragon Breath Cake (Зелена торта под формата на дракон), който, поднесен в сублимния момент на празненството, издиша дим през ноздрите си.

След два месеца Самонек е готов с повече от петдесет рецепти за приготвяне на храна, която "изригва, пуши, движи се, говори, сияе, вибрира" и какво ли не още.

Книгата произвежда сензация, а авторът е поканен да води собствено телевизионно шоу, където, в ролята на ексцентричен учен, виртуоз-готвач и дързък режисьор в действие, забърква фантастични кулинарни сцени, посрещани с милиони Wow! от възклицаващата пред екрана публика.

С идеята за специалните ефекти Самонек разширява функциите на храната дотам, че за първи път тя става участник, може да направи нещо, при това вълнуващо, съвсем сама.

Край с ролята й на пасивен елемент на масата: вече е изгряваща звезда, готова на действие, на истински action, да кажем, ако ще спазваме професионалния жаргон.

С това Самонек превръща храната от вкусово и естетическо в зрелищно-сценично преживяване. Във всяко от ястията му има сюжет, понякога съспенс и неизбежно - кулминация чрез специалния ефект.

Рецептите са представени в три раздела - в съответствие с трите основни категории ефекти, ползвани в киното през XX век: визуални, звукови и ефекти чрез движение (special mobile effects).

Ако човек разгледа име по име предложенията в менюто, би могъл да открие следи от почти всички филмови жанрове: комедия (Talking Melon Jaws Fruit Salad или Swimming Cucumber Shark), трилър (Crocodile in the Salad), приключенски (Erupting Volcano Cake или Monster in the Popcorn Bowl), мюзикъл (Dancing Raisins), мистерия и криминален (Magically Appearing Dinosaur Tracks Gelatin Mold).

Предполагам, доброто възпитание е спряло автора да включи рецепта за ефектно ястие от жанра на еротиката. Да не говорим за хорор и трагедия, които можем да си сготвим без усилие, ако, например, забравим кейка с биещо сърце твърде дълго в печката.

Готварска книга със специални ефекти наистина забавлява от първата до последната рецепта. В годините след публикуването си успява да въздейства върху част от обществото, главно върху семейната и образователна среда.

Готвенето чрез специалните ефекти пристрастява хиляди родители, учители и малчугани в Америка. Домашните кухни стават експериментални киностудиа, лабораториите в часовете по химия – готварски работилници.

Срещат се и киномани, които чакат телевизионното шоуто на Самонек като шеговита алтернатива на вечерния сериал или за да видят десертният вариант на някое филмово чудовище.

Е, остана най-любопитното. Как се случват ефектите?

Нали не си представяте кабелчета и проводници между тортените блатове, скрити батерийки от 1 волт в плънката на сандвича? Нищо подобно.

Макар в някои случаи да си помага с чужди за готварството приспособления, почти всичко в куриозната храна на Самонек става за ядене и не крие опасности. (Каквито несъмнено дебнат в нашенската баница с късмети или коледната питка с неизвестно къде скрита монета, ако не внимаваме.)

Та каква всъщност е тайната?

Въображение, пъргав ум, класическа приложна химия. Плюс някои трикове от кухнята на киното. Съставките са обичайни, евтини, достъпни.

Например: сода бикарбонат, тоник, бакпулвер, парченца сух лед, разбира се, и още много.

Фокусът е в комбинирането им с другите продукти, игрите със температурата и свойствата на веществата, шоковите срещи на различни агрегатни състояния.

Химично грамотни хора бързо биха разгадали рецептата на "Сияещо в тъмното желе", която съчетава желатин с тоник. Съдържанието на хинин в тоника предизвиква фосфоресциране и несъмнено оригинална изненада за гостите ви.

Номерът на сладкиша-дракон с бълващи дим ноздри пък се дължи на сухия лед (твърд въглероден диоксид), който, поставен в топла вода, преминава в гъст стелещ се дим; един ефект, впрочем, директно заимстван от т. нар. димни машини, ползвани в киното и театъра.

Сухият лед стои и в основата на тортата-вулкан, чийто пушещ кратер изригва с гъста шоколадова лава. "Моторът" на "Танцуващите стафиди" са балончетата, които ги обгръщат и задвижват във висока чаша с лимонада (и с всяка друга газирана напитка ще стане).

"Чудовище в пуканките" се задейства чрез механична играчка, прикрепена към дъното на купата, която кара пуканките да подскачат щуро вкупом, придружени от пукотлив вибриращ шум, който разсмива и стряска.

Други специални ефекти се развихрят по време на приготвянето. Такъв е случаят с "Пеещия кейк". Един чудесен повод, впрочем, цялото семейство да се включи в готвенето: в противен случай ще пропусне музикалния поздрав.

Някои от рецептите на Самонек се намират в мрежата, хаотично пръснати в различни сайтове и често без никакво позоваване на Special Effects Cookbook и автора й.

Но да приемем, че фантастичната храна просто бълва дим, пее, танцува и се движи между кухните и хората, артистична и самостоятелна, каквато я изобрети самият Самонек.

Каквото и да прави все пак, предполагам, върховният момент остава накрая: с последния специален ефект от вкуса на цялото това шоу в устата ни.

ПЕЕЩ КЕЙК

Не променяйте нищо! Ефектът няма да се получи, ако не използвате всички съставки по точно указания начин. Докато се пече, кейкът ще пее.

Продукти:

1 ч.ч., меко масло
2 ч.ч. кафява захар
3 яйца (жълтъците се отделят от белтъците)
2 блокчета разстопен натурален шоколад (30 гр)
1 ч.ч. стафиди
2 ч.л. канела
1 ч.л. карамфил
4 ч.ч. брашно
1. ч.ч. ситно нарязани ядки
1 ч.ч. ягодов конфитюр
2 ч.л. бакпулвер, смесени в 1 ч.ч. мътеница (млечна напитка, подобна на айряна, но по-гъста)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете и поръсете брашно в кръгла тава за кекс с цилиндричен отвор по средата.

Разбийте маслото със захарта до кремообразна смес. Добавете жълтъците и разбъркайте.

Добавете разстопения шоколад и пак разбъркайте. Добавете стафидите и отново бъркайте. Добавете канелата, карамфила, брашното и разбъркайте. Прибавете ядките и сладкото и пак разбъркайте.

Разбийте белтъците до пяна и ги оставете настрана.

Сега добавете бакпулвера към мътеницата и бързо ги смесете с кексовото тесто, разбъркайте. Изсипете разбитите на сняг белтъци в сместа като внимателно ги загръщате и размесвате в нея (техниката се нарича folding).

Бързо изсипете гладката готова смес в приготвената форма за печене.

Печете на 180 градуса за около 45 мин., докато кейкът спре да пее.

Снимки: bonappetempt.com

Мисъл на деня