Храни и напитки, които горят мазнини

  • Сподели:
Храни и напитки, които горят мазнини

Да използваме или не фетбърнъри? Най-актуалната тема всяка пролет! Можеш ли да използваш силата на природата, без да гълташ с шепи синтетични хапчета, немалка част от които са със съмнителен произход?

"Вдъхновения" споделя мнение, опит и проучвания по темата:

Важно! Хубаво е да имаш реалистични очаквания. Описаните по-долу методи няма да ти помогнат да свалиш 20 килограма телесни мазнини за 10 дни! Особено ако разчиташ само на тях. Те може да подпомогнат и да забързат процеса, но ти трябва да го стартираш!

И защото са силно детоксикиращи, и защото имат множество полезни свойства за организма, немалка част, от които са ти известни. Но както знаеш, изисква се комплексен подход. Тоест трябва да включиш:

  • физически упражнения;
  • повече движение в ежедневието;
  • балансирано (или диетично) хранене, в зависимост от целите;
  • почивка;
  • добър, пълноценен сън;
  • овладяване на стреса;
  • достатъчно вода.

Избери две малки стъпки от препоръките ни дотук и започни да работиш по тях. Бавното, но устойчиво надграждане ще ти помогне да случиш нещата такива, каквито ги искаш. Също бихме препоръчали да комбинираш поне 2, а още по-добре 4 – 5 от изброените по-долу фетбърнъри:

{GALLERY}

Източник: "Вдъхновения" 

Храни и напитки, които горят мазнини

Започваме с царицата на подправките. Вярвам, че знаеш мощната ѝ способност да понижава кръвното налягане и да балансира кръвната захар, а оттам и да подпомага тялото да гори мазнини. Но това, което малко се знае за нея, е, че подобрява функцията и на надбъбречните жлези. Доказано е, че тя възстановява правилната позиция на адреналния мазнинен превключвател. А той отговаря за какво? За складирането на мазнините.

Ето как се случват нещата. Когато сме стресирани и/или сме подложени на безсъние, превключвателят минава в режим на оцеляване. Накратко се получава следният порочен цикъл:

Липсата на сън кара организма да изпраща приетите калории към мастната тъкан. Това води до нарастване на мазнините, като в мастната тъкан отиват повече калории. Поради тази причина надбъбречните жлези започват да работят по-усилено, за да контролират кръвната захар.

Канелата е естествена субстанция, която връща превключвателя в режим на проспериране. Така калориите отиват към мускулите, където се използват за производство на енергия.

Освен това канелата успокоява и хроничните възпаления, които също имат сериозен принос за трупането на излишни мазнини.

Не е препоръчително да се приема на капсули. В тази форма голямо количество канела се освобождава на малък участък от хранопровода или стомаха, което може да причини значително дразнене или усещане за парене, особено ако капсулата заседне при поглъщането ѝ.

Снимка: weinstock / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

Половин до една чаена лъжичка на ден с храната е достатъчна. Просто консумирай всеки ден, примерно в рамките на месец. Направи 2 – 3 седмици почивка и повтори цикъла.

Друг добър вариант е да пиеш чай от канела сутрин на гладно. Можеш също да пробваш Мака лате с канела.

Снимка: santarina81 / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

Името му на санскрит означава "универсално лекарство". Той:

  • стимулира кръвообращението;
  • има загряваш ефект;
  • подпомага имунната система;
  • подобрява храносмилането;
  • усилва обмяната на веществата;
  • изгаря мазнините;
  • има противовирусни и противовъзпалителни свойства;
  • бори се с хроничните възпаления и още, и още…

Изключително много полезни свойства и функции са събрани в този малък корен. Написани са цели книги за джинджифила. И не е случайно, че д-р Рафаел Келман го нарича суперподправка. Ползите му за здравето са наистина много, но и той като канелата има и функцията да успокоява надбъбречните жлези.

Освен това има свойството да разгражда хистамините в тялото. При редовен прием на чай от джинджифил се стимулира перисталтиката. Джинджифилът е и доказан афродизиак.

Е, струва си да се възползваш от всичките му полезни свойства. Нали?

Снимка: Couleur / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

За да подобриш реакцията си на стрес и да подпомогнеш отслабването си, е достатъчно да консумираш чай от джинджифил, който се прави с 1 – 2 чаени лъжички пресен джинджифил или ½ – 1 чаена чаена лъжичка сушен джинджифил.

И още:

  • настърган пресен джинджифил за дъвчене;
  • добавяне на пресен или сушен джинджифил в бульони, супи, ястия и смутита;
  • чай от джинджифил, пий го с лимон;
  • употребявай под формата на етерично масло. Само 1 капка на ден е достатъчна, разтворена в масло или в голяма кана лимонада.

Комбинира се добре с канела, куркума, черен пипер, зелен чай.

Снимка: Free-Photos / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

Доказано е, че грейпфрутът топи мазнини. Все пак не разчитаме на чудеса, а действаме по плана с комплексния, холистичен подход.

Установено е, че вдишването на етерично масло от грейпфрут понижава приема на храна и стимулира липолизата (разграждането на мазнините) и термогенезата (използването на калориите за производство на телесна топлина).

Грейпфрутът е фантастично натурално средство за обуздаване на нездравословното влечение към определени храни и за подпомагане контрола на теглото.

Снимка: ExplorerBob / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

Като фреш – разреден с вода в съотношение 1:3. Една част фреш от грейфрут, три части вода. Пий на гладно през целия ден, примерно по 1 чаша 1 – 2 часа преди хранене.

Като плод – изяждай по ½ грейпфрут 30 минути преди хранене два пъти на ден. Това ще подпомогне по-бързото разграждане на мазнините от приетата храна и ще подобри процеса на натрупването им в организма като запас.

Като етерично масло – сложи 1 капка етерично масло от грейпфрут и малко течен екстракт от стевия в еднолитрова стъклена бутилка и я напълни с газирана вода. Газирането ще ти помогне да се почувстваш сита, а грейпфрутът ще осигури приятно, изгарящо мазнините подобряване на вкуса!

И още един начин. 20-ина минути преди тренировка изяж една чаена лъжичка кокосово масло с една капка етерично масло от грейпфрут. Това ще ти помогне да изгориш повече мазнини по време а тренировката.

Снимка: blandinejoannic / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

Куркуминът, активната съставка в куркумата, е отличен помощник за детоксикацията на организма. Той прочиства както от токсини, така и от някои тежки метали. Куркумата е чудесна на вкус и добавена към гореща вода, е отличен избор за заместване на горещия чай.

Куркумата на прах има противовъзпалителни, детоксикиращи, антиоксидантни, антибактериални и противовирусни свойства. Освен това тя също се бори с хроничните възпаления.

Обикновено ефектът от куркумина в тялото продължава само около час. Но комбинирането му с пиперин (съдържащ се в черния пипер алкалоид) го задържа в тялото за по-дълго време.

Снимка: stevepb / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

Лесен начин да включиш куркумата в менюто си е да я използваш като подправка за ястията, които готвиш. Може да я приемаш прясна или на прах в чай или в лимонада. Също и под формата на етерично масло.

Може да е смесена и с останалите фетбърнъри. Очаквай статията ни за комбинираните фетбърнъри. Не забравяй да добавиш и пипер.

Имай предвид, че ако страдаш от някакви проблеми с жлъчката, е добре да се консултираш с лекар, преди да започнеш редовен прием на куркума.

Снимка: Jessoraya / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

Това са изсушени и стрити на прах свежи и току-що покълнали пшенични стръкове. Пшеничната трева е пълноценна суперхрана, която съдържа 20 аминокиселини, в това число осемте есенциални аминокиселини, нужни за правилното функциониране на човешкия организъм.

Пшеничната трева е един от най-богатите източници на витамини А и С, всички витамини от В-групата: В1, В2, В6, В9 (фолиева киселина), В12 и В17. Съдържа още калций, фосфор, мед, желязо, магнезий, натрий и калий. В пшеничната трева се срещат 92 от общо 102 микроелемента, които са установени в растенията.

Пшеничните стръкове повишават способността на кръвта да пренася кислород до клетките. Това води до пречистване от токсични натрупвания и повишава активността на лимфния поток. Пшеничната трева понижава кръвното налягане, като регулира кръвната захар и пречиства черния дроб.

Влиянието ѝ върху стомашно-чревния тракт също е благотворно. Тя основно се използва за детоксикация на организма и повишаване на алкалността му поради високото си съдържание на хлорофил (около 70%).

Снимка: newarta / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

Започни с малка доза, защото ефектът ѝ е силно детоксикиращ, а знаеш, че по време на силна детоксикация тялото може да изпита дискомфорт. Същият, както и по време на силна интоксикация.

Трябва ти ½ чаена лъжичка за начало. Разреди с оптималното количество фреш от лимон и вода – колкото предпочиташ.

Пробвай варианта с ½ чаена лъжичка пшенична трева, сока на ½ лимон и малко вода. Ако ти е трудно да преглътнеш, добави още вода. Пробвай и варианта да разредиш това количество в 1 литър вода и с повече фреш от лимон. 

Снимка: SilviaStoedter / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

Много се изписа преди време за диета с черен пипер, с чиято помощ можеш да свалиш всичките си излишни килограми. Нека сме наясно, че такова чудо няма! Няма и как да има, освен ако не минеш само на черен пипер, което… едва ли ще е приятно, да не говорим колко неразумно би било.

В действителност обаче черният пипер намалява вредния ефект от "лошите" мазнини и "лошия" холестерол в организма. Регулира кръвната захар, а и допринася за укрепването на костните тъкани. Супер, нали?

Но да си кажем нещата честно и открито! Черният пипер може да подпомогне някои процеси на горене на мазнини и го прави. Но, както вече акцентирах, трябва системен подход, който да работи с натрупване!

Тоест не бъди стриктна 5 – 10 дни с очакване да стопиш всички тлъстинки по корема и любовните дръжки и след тези 10 дни да зарежеш всичко. Особено ако тези тлъстинки си ги трупала повече от година. Дай си време и работи с натрупване, като се придържаш към комплексен подход.

Снимка: Saramukitza / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

Яж го директно – приемай по 2 – 3 зърна черен пипер всяка сутрин, за да ускориш метаболизма си.

В златното мляко, чайове и всякакви комбинации с куркума, джинджифил, канела и др. Добави в храната и/или в зеленчукови сокове и смутита със зеленчуци, на основата на домат например.

За подсилване на ефекта добави и други подправки, които също доказано подпомагат метаболизма на мазнините. Такива са: люти чушки (особено кайен), кимион, сминдух и други.

Снимка: babawawa / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

Зеленият чай е пълен с антиоксиданти. Пречиства организма и ускорява метаболизма. Заздравява, разкрасява, вталява… Това са само някои от магическите действия на зеления чай.

Съгласно традиционната китайска медицина всичко, което помага на жизнената енергия, затопля ни и ни отпуска, е в услуга на човешкото здраве.

Съставките на зеления чай с антиоксидантно действие се наричат полифеноли. Те неутрализират свободните радикали, които увреждат здравите ни клетки и са най-големите виновници за стареенето на организма.

Най-голям интерес за диетолозите представлява един от полифенолите – EGCG. Tой стимулира производството на хормона норадреналин, който засилва метаболизма и изгарянето на калории. Пречиства организма и подпомага перисталтиката.

Особено добре се отразява на бъбреците и пикочния мехур. Зеленият чай е с антиоксидантна активност около 25 – 100 пъти по-голяма, отколкото тази на витамини С и Е.

Не се препоръчва да го пиеш, ако страдаш от подагра, артрит или ревматизъм. При проблеми със сърцето трябва да се има предвид, че в него се съдържат възбуждащи вещества – кофеин, теобромин, теофилин.

Снимка: DukeAsh / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

Основно на чай. Таблетките не са толкова ефективни, колкото и усилено да ни ги рекламират. И тук действа моделът с натрупване.

Внимание! Когато приготвяш напитката, никога не заливай чая с вряла вода. Високата температура ще унищожи витамините и ще влоши вкуса на чая. Остави кипящата вода да престои 5 – 6 минути, за да се охлади до около 60 градуса и тогава залей чая. Запари за 4 – 5 минути и се наслади на чая.

Ако искаш студен чай, чудесно. Охлади, добави листенца прясна мента (или розмарин, или джоджен), фреш от лимон, кубчета лед и се наслади на разхладителната напитка.

Комбинирай приема на зелен чай с други натурални фетбърнъри и ще започнеш да виждаш подобрение в рамките на месец.

Снимка: Bububácsi / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

Кокосовото масло е една от храните, които могат осезаемо да засилят метаболизма ти. Образно казано, средноверижните мастни киселини (СВМК) в кокосовото масло ускоряват метаболизма на тялото, така че то изгаря повече калории.

Тъй като СВМК увеличават метаболитното ниво, кокосовото масло е хранителна мазнина, която в действителност може да допринесе за отслабване. Наистина идеята за хранителна мазнина, която по-скоро може да доведе до свалянето на килограми, отколкото до натрупването им, е странна, но именно това се случва.

Особено когато не се консумират калории, които са излишни за тялото и неговите нужди. СВМК се абсорбират лесно, изгарят се бързо и се използват като енергия в процесите на метаболизма.

Следователно те увеличават метаболитната активност и дори изгарят дълговерижните мастни киселини. Иначе казано, средноверижните мастни киселини не само се изгарят и произвеждат енергия, но те също водят и до изгаряне на допълнително мазнини.

Проучванията показват, че кокосовото масло може да помага и за защита на сърцето, черния дроб, бъбреците, простатата и храносмилателния тракт от различни заболявания.

Възможно е да подсилва костите и зъбите, да допринася за отслабването, да подобрява здравето на кожата и косата. То може да облекчава свързаните с диабета симптоми и дори да спира развитието на дегенеративните процеси в мозъка, които водят до болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и други неврологични разстройства.

Каква невероятна и здравословна храна!

Няма друга храна, няма друго масло, което да се доближава до това, което кокосовото масло може да направи. И докато проучванията продължават, изследователите непрекъснато откриват допълнителни ползи и възможни употреби на това чудо на природата.

В обобщение, ако включиш кокосово масло в диетата си, ще получиш още множество ползи за цялостното си здраве.

Снимка: moho01 / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

Ако пиеш кафе, може да пробваш бронирано кафе. Ако не пиеш кафе, чудесно! Пробвай Мака латето на Изабела Уенц.

Или просто хапни 1 чаена лъжичка преди тренировка с добавка на 1 капка от съответното етерично масло. Изборът на етерично масло зависи от нуждите. Както казах, грейпфрут за допълнително изгаряне на мазнините или мента за повишаване на издръжливостта по време на тренировка.

Снимка: monicore / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

Тази напитка подпомага изчистването на черния дроб, като води до лек детокс. Ако си се заела сериозно да свалиш всичките си излишни килограми, то черният ти дроб е този, който ще "понесе удара".

Той трябва да филтрира всички токсини, така че малко помощ ще му дойде добре. Освен това, ако страдаш от хронично възпаление, черният ти дроб вече е достатъчно затруднен. Затова има нужда от малко подпомагане.

Снимка: PhotoMIX-Company / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

Пий вода с лимон всяка сутрин на гладно. Използвай сока на ½ лимон и долей 200 – 300 милилитра филтрирана вода. Пий всяка сутрин в продължение на 1 месец. После направи 1 месец почивка и повтори, отново за 1 месец.

А ако искаш да надградиш малко програмата, може да включиш и хлорофил или пшенична трева. И двете имат силни детоксикиращи свойства. 

Снимка: JillWellington / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

На първо място искам да акцентирам, че тук говорим само и единствено за натурален, нефилтриран, непастьоризиран ябълков оцет. Как да го познаеш? Той трябва да е мътен и да има утайка.

В него плуват малки "парцалчета" по дъното, които всъщност са частици от гъбата "майка". Те са доказателство, че оцетът е минал през естествена ферментация. Обикновеният, избистрен и пастьоризиран оцет… по-добре не го консумирай, пък бил той и в био вариант!

Така и не можах да разбера какъв е смисълът от био ябълков оцет, който е пастьоризиран. Освен че пастьоризацията удължава "живота му на рафта", което определено не е в полза на потребителя.

И така, защо точно ябълков оцет?

Ябълковият оцет елиминира токсините от тялото и действа диуретично, извеждайки от организма излишното количество вода. Освен това оцетът засилва метаболизма и стимулира горенето на мазнините, като резултатът е постепенно отслабване. Има и още редица други ползи за тялото, като:

  • подхранва и нормализира нивата на рН в организма;
  • подпомага храносмилането;
  • отличен детоксикатор, който пречиства черния дроб;
  • помага на организма да се отърве от натрупаните излишни течности, които причиняват подуване, дискомфорт и… целулит;
  • подобрява инсулиновата чувствителност;
  • и още редица други, но няма да се спираме на всички ползи сега.

Снимка: JennyandtheSummerDay / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

Всяка сутрин, веднага след събуждане, пий по една чаша вода с добавена супена лъжица оцет. Това ще помогне да изгориш мазнините в областта на талията.

Внимание! Избери или варианта с лимон, или този с оцет. Не комбинирай и двете напитки за дълъг период от време. Допустимо е лимон и оцет да се смесват в една напитка, както ще видиш от продължението на статията, защото имат синергично действие.

Снимка: majacvetojevic / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

Ананасът е вкусен екзотичен плод. Макар да е доста богат на захари, той е и изключително богат на ензими. Особено на ензима бормеалин, който е отговорен за разграждането на протеините.

И забележи: ананасът е единственият плод, който може да се консумира спокойно и с други храни. Особено с месо и млечни продукти.

Вярвам, че си запозната с теорията на разделното хранене, според която плодовете трябва да се консумират преди хранене и в никакъв случай по време, а още по-малко след хранене. Теорията е, че предизвикват ферментация и гниене в червата, а оттам и значително влошават храносмилането ти.

Е, добрата новина е, че ананасът не само не пречи, а и помага на твоето храносмилане. Спокойно можеш да хапваш по едно-две парчета по време на или след хранене. Разбира се, и той, както и всички останали натурални фетбърнъри, за които писах, няма да замахне с магическа пръчка и да те освободи от излишните мазнини.

Особено ако си ги трупала в рамките на няколко години! Но ще подпомогне общия процес. Ако включиш и други техники – тези за които споменах в началото на статията, след месец-два ще забележиш осезаема и трайна промяна!

Снимка: Security / Pixabay.com

Храни и напитки, които горят мазнини

По 2-3 парченца по време на или след хранене.
Като сок, в напитки.
Като комбинираш с останалите фетбърнъри, описани тук.

Снимка: TesaPhotography / Pixabay.com