гурме

Хубавото уиски - усещане за класа

Понякога не е достатъчно само да седнеш в лъскав бар, на лъскаво сепаре и да отпиваш бавно от чашата. Понякога ми се струва е по-добре да знаеш какво има в чашата, за да може да го усетиш с всеки един рецептор по езика, да вдъхнеш аромата, да потънеш в безкрая на вкуса. Така стигнахме и до отговора на въпроса: "Какво знаем за хубавото уиски?"

Думата "уиски" от келтски означава "водата на живота". Действително изкуството на дестилацията датира много по-рано от първите данни за производство на уиски през ХІІ век. Неразрешим до момента остава въпросът къде е било поставено началото на процеса в Шотландия или Ирландия.

В началото уискито се използвало като лек против всяка болка в манастирите, а впоследствие започнало да се консумира и за удоволствие. Първите данни за дестилация в Шотландия са от 1495 г., като са се произвеждали по 1500 бутилки. През ХІХ век се гласува акцизен закон, с който дестилацията да се превърне в доходен бизнес, който да генерира печалба за хазната в определени граници.

Снимка: topgalleryphoto.com

Шотландско уиски (Scotch whisky)
Шотландските уискита са двойно дестилирани, затова вкусът им е по-натрапчив от меките ирландски тройно дестилирани уискита. За да се нарече едно уиски скоч, то трябва да е отлежало минимум три години и да е дестилирано в Шотландия.

Суровината за приготвянето на напиткана е малцов ечемик. Зърната се накисват във вода и когато покълнат, се изсушават в пещ с огън от торф или торф и кокосови въглища. Това придава специфичния "опушен" аромат на уискито. При изсушаването скорбялата се превръща в малтоза, т.е. се получава малц. Той се смесва с вода и получената каша се нагрява до определена температура. Поставя се мая и ферментационните процеси започват.

Когато захарта се превърне в алкохол, сместа се прехвърля в меден казан, където се нагрява чрез директен огън или пара. Втората дестилация се извършва в по-малък казан, като първата и последната част от полученото уиски се отстраняват. Скочът всъщност произхожда от бира, която келтите получавали при варене на ечемик. Тя била слабо алкохолна и нетрайна.

Мисъл на деня