гурме

Как да научим децата да се хранят здравословно

Снимка: JillWellington / Pixabay.com

Здравословното, пълноценно хранене трябва да е достъпно и приятно за всеки. Не само за тези, които спазват режим, а за всички, които искатда се чувстват добре.

А много от моите клиенти и читатели, които са избрали да живеят така, също така са и родители и искат това и за децата си. Но как да убедиш малко дете, че здравословната храна е вкусна и полезна и броколите не са враг, а приятел?

Аз все още не съм баща, но за щастие има други специалисти в сферата, които са. А и доста научна литература и психологичeски проучвания, на които да се опрем, за да си отговорим обосновано и подробно на въпроса "Как да научим децата си да се хранят здравословно?".

В тази статия ще споделя част от обширната научно-доказана информация по темата, поднесена във възможно най-достъпен и простичък за разбиране вариант - под формата на няколко полезни съвета и стратегии, които да следваш, за да научиш децата си не само да се хранят здравословно, но и това да бъде приятно за тях.

Съвет 1: Без натиск!

Оказването на натиск е често срещана грешка при много родители. В силното си желание да накарат децата да се хранят здравословно понякога прекаляват и буквално ги задължават да се хранят така.

"Яж си зеленчуците" е много популярна фраза в редица филми и това не е случайно…

Това задължаване може и да сработи в конкретния случай и детето да си изяде чинно порцията, но в същото време този подход поражда негативна асоциация: че да се храниш здравословно или с определен тип храна е задължение. А задълженията са досадни…

Според проучванията това води не само до нежелание за прием на тази храна, но и до намален прием на храна като цяло.

Решението тук е да се даде право на избор. Децата доказано реагират много по-положително, ако им се даде право на избор между няколко варианта. Така че не трябва да се опитваме да им наложим своето мнение, а по-скоро да ги "побутнем" в правилната посока. Или ако трябва да дам конкретен пример:

Вместо "Изяж си ориза!", по-добрият подход би бил "Картофи или ориз искаш за гарнитура"? - И двете храни са добри източници на бавни въглехидрати, така че всеки избор би бил добро решение, но детето най-вероятно ще се почувства по-сигурно и по-добре, ако може да избере.

Мисъл на деня